Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно неприемливи провокации". ЕС осъди поведението на Турция


Колаж: Еманюел Макрон (вляво) и Реджеп Ердоган
Колаж: Еманюел Макрон (вляво) и Реджеп Ердоган

Лидерите на ЕС осъдиха „абсолютно неприемливите“ провокации и реторика на Турция, но няма да вземат никакви конкретни мерки преди срещата на върха през декември. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

Франция иска ЕС да наложи санкции на Турция заради вербалните атаки на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон.

Напрежението се повиши след убийството на френския учител Самюел Пати на 16 октомври. Той беше нападнат, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свобода на изразяването. Тези карикатури, публикувани в сатиричното издание Шарли Ебдо, станаха повод и за терористичната атака срещу редакцията през 2015 г., при която бяха убити 12 души.

Макрон определи убийството на Пати като „ислямистка терористична атака" и защити правото да се рисуват карикатури на пророка Мохамед. Лидерите на някои мюсюлмански страни подкрепиха Ердоган и се присъединиха към неговия призив за бойкот на френските стоки. Повечето европейски лидери подкрепиха Макрон.

Българският премиер Бойко Борисов обаче призова двамата да не си създават „излишни“ проблеми. За тези думи той беше критикуван от „Демократична България“. А главното мюфтийство открито взе страната на Турция и Ердоган в този спор.

Отношенията между Турция и Франция се влошават постепенно още от миналата година и заради разногласия по отношение на военните конфликти в Сирия и Либия и уреждането на споровете за богатите на газ зони в Източното Средиземноморие.

„Осъждаме неотдавнашните едностранни действия (на Турция) в Източно средиземно море, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи“, каза Мишел в края на вчерашната видеоконференция на евролидерите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG