Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маркъс Рашфорд, който се превърна в символ на борбата с детската бедност


Маркъс Рашфорд получи през октомври Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II заради приноса си в борбата с детската бедност
Маркъс Рашфорд получи през октомври Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II заради приноса си в борбата с детската бедност

Той е на 22 години и след дебюта си в мъжкия футбол на 26 февруари 2016 г. бързо се утвърди като основен играч на английския гранд "Манчестър Юнайтед". Тогава Маркъс Рашфорд отбеляза по два гола за "червените дяволи" в първите си два мача във Висшата лига и Лига "Европа". Преди два дни пък стана едва вторият играч в историята на клуба, записал хеттрик, след като се е появил в игра като резерва в Шампионската лига.

На 27 май 2016 г. Рашфорд дебютира за мъжкия национален отбор на Англия отново с попадение. Към настоящия момент той е сред основните играчи и в младия състав на английския селекционер Гарет Саутгейт. Рашфорд е юноша на "Манчестър Юнайтед", за който дебютира в професионалния футбол още като ученик и вече има няколко трофея с него – Купа на футболната асоциация на Англия, "Комюнити Шийлд", Купа на футболната лига на Англия и Лига "Европа".

На фона на очакванията, че има потенциала да се превърне в един от най-добрите футболисти в света, младият англичанин вече започна да пише история и извън игрището, след като два пъти успя да накара правителството на Борис Джонсън да промени свое решение.

Става въпрос за безплатните ваучъри за училищен обяд на обща стойност 120 млн. паунда, които социалните служби раздават на бедни семейства на Острова. Заради пандемията от коронавирус управляващите искаха да ги спрат по време на ваканциите.

С хеттрика си срещу "РБ Лайпциг" в сряда Маркъс Рашфорд стана резервният играч, отбелязал най-бързо три гола в историята на Шампионската лига - за 27 минути игра
С хеттрика си срещу "РБ Лайпциг" в сряда Маркъс Рашфорд стана резервният играч, отбелязал най-бързо три гола в историята на Шампионската лига - за 27 минути игра

Рашфорд обаче поде шумна кампания, набирайки 20 млн. паунда дарения, с което принуди правителството да запази безплатните училищни обяди за деца в нужда първо по време на Великденската ваканция, а след това и през лятото. Сега управляващите отново искат да спрат безплатните ваучъри – този път по време на зимната ваканция на учениците.

Затова Маркъс Рашфорд организира онлайн петиция с призив за запазването на тази помощ, която до момента е подкрепена от над 1 милион души. Ангажиментът на младия футболист към темата не е случаен – когато е бил дете, майка му Мелани е получавала от същите ваучъри, за да му купува училищен обяд.

"Нека отделим секунда, за да си спомним, че много семейства в нужда нямат достъп до интернет. Те не могат да подписват петиции или да преглеждат моя Twitter. Техните гласове не могат да бъдат чути, така че ние трябва да използваме нашите", написа преди дни в социалната мрежа Рашфорд, отправяйки благодарност към всички включили се в кампанията, сред които са много закусвални, пъбове, ресторанти и кафенета в цялата страна.

В последното си интервю по темата британският премиер Борис Джонсън заяви, че не е разговарял с Рашфорд от юни, но похвали "страхотната" кампания на звездата на "Манчестър Юнайтед".

"Много се гордеем с подкрепата, която сме оказали. Неведнъж съм казвал по време на тази криза, че правителството ще подкрепя семейства и предприятия в цялата страна. Ще продължим да правим това. Не искаме да виждаме децата да гладуват тази зима, тази Коледа", заяви Джонсън, цитиран от Sky News.

Миналата седмица Рашфорд отбеляза и победното попадение в последните минути на гостуването на "Пари Сен Жермен" в Шампионската лига
Миналата седмица Рашфорд отбеляза и победното попадение в последните минути на гостуването на "Пари Сен Жермен" в Шампионската лига

Заради усилията си в борбата с детската бедност, през лятото Маркъс Рашфорд беше удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на Манчестърския университет. Така той стана най-младият носител на престижното звание, нареждайки се до живи легенди на "Манчестър Юнайтед" като сър Алекс Фъргюсън и сър Боби Чарлтън, също носители на почетната докторска степен. През октомври пък британската кралица Елизабет II награди Рашфорд с Ордена на Британската империя.

"За мен това е невероятна чест, която приемам със смирение. Като млад тъмнокож мъж от Уитъншоу, никога не съм си мислил, че ще получа Орден на Британската империя, камо ли на 22-годишна възраст. Това е много специален момент за мен и моето семейство, но най-вече за моята майка, която истински заслужава този орден. Борбата да защитаваме нашите най-уязвими деца все още е далече от своя край", коментира по повод отличието футболистът.

Маркъс Рашфорд е роден на 31 октомври 1997 г. в манчестърското предградие Уитъншоу. От 5-годишен играе в местния отбор "Флечър Мос Рейнджърс", привличайки вниманието на скаути на "Евертън", "Ливърпул", "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед". Когато е на 7 години, той взима решението да стане част от академията на "червените дяволи".

10 години по-късно е повикан мъжкия отбор и започва да гради професионалната си кариера с летящ старт. Рашфорд успя да се разпише в почти всеки свой дебют – във Висшата лига, в Лига "Европа", в мъжкия национален отбор, в националния отбор до 21 години, в Купата на Лигата и в Шампионската лига.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG