Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сър Шон Конъри почина на 90-годишна възраст


Шон Конъри беше удостоен с рицарско звание от британската кралица Елизабет II през 2000 г.
Шон Конъри беше удостоен с рицарско звание от британската кралица Елизабет II през 2000 г.

Шотландският актьор сър Шон Конъри почина на 90-годишна възраст, съобщи Би Би Си в събота, позовавайки се на изявление на семейството му. Десетилетната му кариера включва много легендарни роли и награди, сред които Оскар, две награди на BAFTA и два Златни глобуса.

Вероятно най-известната му роля си остава персонажът на британския шпионин Джеймс Бонд. Шон Конъри беше първият актьор, който е играл 007 на големия екран, а е сочен и за най-добрият в много анкети.

Той печели Оскар през 1988 г. за подържаща роля, след като ииграва ирландско ченге в криминалната драма на Брайън Де Палма „Недосегаемите“. Сред останалите филми, в които сър Шон Конъри участва, са „Индиана Джоунс“, „На лов за Червения октомври“, „Последният кръстоносен поход“, „Скалата“, „Убийство в Ориент експрес“, „Да откриеш Форестър“ и много други.

Той спря да играе в киното, когато беше на 76 и тъкмо беше получил наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт. Шон Конъри е роден през 1930 г. в семейството на чистачка и заводски работник. Като дете е разносвач на мляко.

Втората световна война тъкмо е свършила, когато постъпва в морския флот, но заради обострила се язва е принуден да го напусне три години по-късно. Връща се у дома и работи като шофьор на камион, спасител в басейн, модел на студенти по изобразително изкуство. Полира мебели, вечер гледа деца. Помага на сценичните работници в King's Theatre и там му става по-интересно, отколкото другаде.

Той е на 23, когато в родния му Единбург се поставя прочутият мюзикъл „Южният Пасифик“ и той отива на прослушване за малка роля. Печели я. По същото време се сприятелява с един друг начинаещ актьор – Майкъл Кейн. 20 години по-късно те се срещат и на снимачната площадка – във филма „Човекът, който искаше да бъде крал“, един от хитовете на 1975 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG