Връзки за достъпност

Извънредни новини

И при по-малко тестове за COVID-19 в България, една четвърт са положителни. Нови мерки в Европа


Близо 25% от направените PCR тестове за коронавирус през последното денонощие в България са положителни, въпреки че техният брой е значително по-малък от този на изследванията в петък. Положителните проби от събота са 1803 при направени 7259 теста. Позитивните резултати от петък бяха 2891 при 12 634 изследвания.

Така общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 от началото на пандемията през март достигна 52 844, от които 31 520 са активни. През последните 24 часа са оздравели 168 души, с които възстановилите се от коронавирусна инфекция стават общо 20 045. Починали са още 24 пациенти и така общият брой на жертвите на пандемията в България вече е 1279 души.

Продължава да расте и броят на приетите за лечение в болница – те са общо 2612, от които 166 са в интензивни отделения и клиники. Най-много нови случаи отново има в София – 740, следват Пловдив със 136 и Варна със 114 случая.

От неделя, 1 ноември, влиза в сила нова мярка за работното време на заведенията в страната, независимо дали са питейни или за хранене. Те ще са отворени до 23:30 часа по предложение на браншовите организации заради установените множество нарушения на забраната за работа на нощни заведения.

Целта е браншът все пак да продължи да работи, макар и при по-строг контрол. Затворени остават само местата, в които е невъзможно да бъде осигурена задължителната физическа дистанция между клиентите. Засилените проверки на полицията и регионалните здравни инспекции продължават.

Нова национална карантина в Англия

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви, че от 5 ноември в Англия влиза в сила нова национална карантина в опит да бъде ограничено разпространението на коронавирусната епидемия.

Магазините, които не са от първа необходимост – за хранителни стоки и аптеки, например, ще бъдат затворени до 2 декември. До тогава няма да работят и развлекателните заведния – пъбове, барове и ресторанти. Заведенията ще могат да продължат предлагат единствено храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете.

Новите мерки обаче няма да засегнат училищата и другите образователни институции, които остават отворени за присъствени учебни занятия. Нормалната си дейност засега ще продължат съдилищата и парламентът..

Властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията, действащи на тяхна територия, които в момента като цяло са по-строги от действащите в Англия, уточнява БТА.

Гърция разширява забраната за излизане нощем

Макар че засега отчита по-малък брой новозаразени от повечето европейски страни, Гърция също въвежда нови мерки заради постепенното нарастване на новите случаи на коронавирус пре октомври.

Правителството на Кириакос Мицотакис разширява мерките срещу излизането на хора през нощта със затваряне на заведения и спортни зали, както и забрана на културни събития и кино прожекции в най-гъсто населените части на страната.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени за един месец, като мярката влиза в сила от 3 ноември. Ограничението засяга цяла Северна Гърция и областта Атика, включително столицата Атина.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта. Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони, предава БТА.

Масово тестване в Словакия

Властите в Словакия пък започнаха двудневно масово тестване за антитела на новия коронавирус на всички над 10-годишна възраст, което представлява четири пети от цялото население на страната.

Президентът Зузана Чапутова изрази съмнения за смисъла от подобна мярка и призова по-рано през седмицата тя да бъде обмислена още веднъж. Повод за призива ѝ стана изявление на командването на армията, че за изпълнението на този план няма достатъчно обучени специалисти и кампанията може да започне с участието на едва 70% от обявените медици.

През първия ден в събота се извиха опашки пред много от около петте хиляди центъра за тестане, за които беше обявено мобилизиране на близо 20 хиляди медици. При старта на кампанията премиерът Игор Матович увери, че са били окомплектовани 97% от екипите.

"Всеки включил се ще бъде обслужен. Не ходете на места с дълги опашки. Те ще се опразнят в следобедните часове и утре", написа Матович в профила си във Фейсбук, уверявайки, че тази мярка може да помогне за избягване на нова национална карантина чрез установяване и изолиране на голям брой от заразените.

Словакия е с население от 5.5 млн. души и към събота имаше официални потвърдени 57 664 случая на коронавирус и общо 219 починали от началото на пандемията. Участието на около 4 млн. души в кампанията е доброволно, но който не се включи, ще бъде изолиран, допълва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG