Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Иска ли някой да заобиколи заповед, ще я заобиколи". Защо нощните заведения все пак работят


В големите градове на България заповедта на здравния министър за затваряне на нощните заведения с цел ограничаване на разпространението на коронавируса масово се заобикаля. Това са показали проверки, извършени в София и Пловдив. Причината - някои нощни заведения са започнали да работят с променено работно време, други пък не влизат в обсега на документа и имат право да са отворени. Работното им време е до 3 часа след полунощ. По този начин те поемат аудиторията, която търси забавления. Не са малко и случаите, в които се провеждат партита през деня.

В заповедта на министър Костадин Ангелов са изброени само няколко типа заведения, които трябва да бъдат затворени. Това са "дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито". Заведения, които обаче имат друг тип регистрация - кафе-аперативи, лоби барове и други, имащи необходимото отстояние от жилищни сгради, са отворени до късните нощни часове, без това да бъде формално нарушение. Ето защо в Пловдив и в София вече е въведен лимит на работното време на всички подобни публични места.

На този фон в нощта срещу петък Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. За периода от 24 до 29 октомври от СДВР са инспектирали над 40 софийски заведения.

В София се обмисля въвеждането на час, в който всички заведения да затварят.

Столичният щаб за борба с COVID-19 реши, че в София всички заведения да ще затварят в 23 часа. Това ще важи и за кафенетата, и за ресторантите, които не са упоменати в заповедта на здравния министър. От Столичната община съобщиха за Свободна Европа, че е "важно да се има предвид, че става дума не за вечерен час, който да не позволява на хората да излизат, а само час за затваряне на всички заведения".

Това се случва на фона на нарастващия брой заразени. 2689 нови случая на коронавирус бяха регистрирани за 24 часа в България, като най-много отново има в София-град – 1048 и в Пловдив – 268.

Пред Свободна Европа областният управител на Пловдив Дани Каназирева обясни, че съществуват различни заведения, които имат право да работят с удължено работно време. "Те не влизат в обсега на заповедта и по тази причина си работят и поемат потока от хора, който иска да бъде навън”, каза Каназирева.

“Още в понеделник, когато всички области започнаха да затварят дискотеки, аз не го сторих, защото знаех какво ще се случи – лоби баровете и кафе-аперативите поемат посетителите. Ако погледнете в Пловдив в Капана, например, няма дискотеки, но заведенията са с работно време до 03.00 ч.”, каза Каназирева.

Като областен управител тя е издала заповед на местно ниво този тип заведения да работят до 23.30 часа. Каназирева обясни, че съществува и друга възможност за заобикаляне на всякакви заповеди. “Никъде не е забранено да се правят частни партита. Така на практика дискотека, клуб или бар може да се води затворен, но ако има частно парти, властите какво могат да направят?”, попита тя.

По думите на областния управител на Пловдив “иска ли някой да заобиколи заповед – ще я заобиколи”. Ето защо според нея трябва да се апелира към гражданите да бъдат съвестни и да пазят себе си и семействата си, както и да спазват правилата не само формално.

Към момента в Пловдив броят извършени проверки за нарушаване на противоепидемичните мерки е 5754. Връчените предупредителни протоколи са 1682, а броят на съставените актове - 44.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG