Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нощните заведения в София затварят. Преустановява се плановият прием в множество области


Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов болничните заведения в областите с най-висока заболеваемост трябва да увеличат леглата в COVID отеделенията до 10% от общия си капацитет
Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов болничните заведения в областите с най-висока заболеваемост трябва да увеличат леглата в COVID отеделенията до 10% от общия си капацитет

Всички барове, клубове и дискотеки в София ще бъдат затворени в неделя за период от две седмици. Това е решението на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19, съобщи в събота столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Причината за решението е фактът, че в последните дни в София е регистрирана тенденция за постоянен ръст на новозаболелите. Продължава да се увеличава и броят на постъпващите за лечение в болниците като в петък те са били 368 души, а в събота са станали 411.

От Столичната община препоръчват работодателите да въведат организация за онлайн работа, полагане на труд на смени или на отделни екипи.

На университетите се препоръчва да преминат на дистанционно обучение.

Фандъкова съобщи също, че се очаква от болниците да увеличат възможностите си за прием на заразени от коронавирус.

Това стана възможно, след като в петък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде нова заповед, според която лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население се задължават да разкрият COVID отделения с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

Заедно с това в същите области, както и в тези със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановяват и плановите приеми и плановата оперативна дейност.

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

В последната седмица в България отново беше отбелязан сериозен ръст на новозаболелите, както и настанените за болнично лечение. В петък и събота броят на положителните проби за COVID-19 надхвърли 1500 души за денонощие.

Към момента активните случаи у нас 17 340, а в лечебните заведения са настанени 1886, 127 от които са в интензивни отделения.

От началото на пандемията в България общият брой на заразените е 36 519, излекуваните са 18 102, а починалите са 1077.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG