Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два пъти повече случаи на COVID-19 за седмица. Търсят се дарители на кръвна плазма


Носенето на маски е задължително в закрити обществени пространства и на открито, когато не може да се спазва дистанция
Носенето на маски е задължително в закрити обществени пространства и на открито, когато не може да се спазва дистанция

Новите диагностицирани случаи на COVID-19 в България през изминалата седмица са почти два пъти повече в сравнение с предходната. В седмицата от 19 до 25 октомври са диагностицирани 8386 души с инфекцията, а в седмицата между 26 октомври и 1 ноември – 16 180.

За последното денонощие 1225 пациенти са дали положителни проби за коронавирус, сочат данните на Единния информационен портал. Броят им е над три пъти по-висок в сравнение с новите случаи, съобщавани в предишните понеделници, когато имаше съответно 327 случая (на 26 октомври) и 395 случая (на 19 октомври).

Отчетените инфектирани са по-малко в първия ден от новата седмица, тъй като в почивната неделя част от лабораториите не работят или работят с намален капацитет. На 1 ноември са направени 5457 PCR теста, което е най-ниският брой за последните седем дни, но два пъти повече от преди седмица, когато бяха 2257.

Активните случаи на COVID-19 в България към момента са 32 241. В болници се лекуват 2680 пациенти с коронавируса, а 169 от тях са в интензивни отделения.

За последния ден са регистрирани нови 485 излекувани и 19 смъртни случая.

След като броят на заразените започна да се увеличава през последните седмици, много болници съобщиха, че леглата им за пациенти с коронавирус са изчерпани. За недостатъчен ресурс съобщи и столичната Спешна помощ. Там има тежък кадрови дефицит и това води до случаи, при които линейките пристигат 6-7 часа след подаден сигнал, каза пред бТВ пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

Тя каза, че за да отиде линейка само при хората, които търсят помощ заради COVID-19, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. След всяко посещение обаче екипът трябва да се обеззарази заедно с линейката. Идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ, тя коментира така: „Ние сме във война, така че ми звучи да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно“.

Центърът по трансфузионна хематология призова за повече дарители на кръвна плазма, преболедували COVID-19. Плазмата се прилага за лечение на тежко болните пациенти с коронавирус. Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65-годишна вързраст, които са дали положителен PCR тест за коронавирус преди поне 40 дни. Пред бТВ директорът на центъра д-р Николай Николов уточни, че вече не се изисква отрицателен тест. ВМА прави изследвания за антитела и това става след взимането на плазмата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG