Връзки за достъпност

Извънредни новини

Положителните тестове за COVID-19 приближиха 31 %


Над 30 процента са положителните тестове за коронавирус в България през последните 24 часа, показват данните на Единния информационен портал. Новите потвърдени случаи при направени 7910 PCR теста са 2427.

Над една трета от новозаразените са в столицата - 949. Следващата най-пострадала област е Пловдив с 255 случая. Във Варна и Благоевград случаите са над 100.

През изтеклото денонощие са починали 51 души с COVID-19. Това е рекорд в броя на смъртните случаи за ден, регистрирани от началото на пандемията.

В момента 2841 души с COVID-19 се лекуват в болница, като 180 от тях са в интензивни отделения - с 11 повече от понеделник. Министерството на здравеопазването съобщи за рекорден брой излекувани за денонощие – 507 души.

Според заповед на здравния министър 10% от леглата в болниците в областите, където доказано заразените са над 120 на 100 000 души население, трябва да бъдат задължително предвидени за лечение на COVID-19.

Заради случаите на забавяне на линейки ще бъдат осигурени допълнителни коли за Спешната помощ в София. От понеделник по 10 линейки и бусове на Министерството на вътрешните работи (МВР) с екипи от парамедик и фелдшер помагат на спешните медици, а в сряда ще има още 17 нови линейки.

През последната седмица броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи близо два пъти спрямо предходните седем дни. Tова принуди редица европейски държави да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви коронавируса за пандемия, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души. Тук може да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в България може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG