Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има напредък по спорни въпроси, но България още не е готова да одобри преговори на Северна Македония с ЕС


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Има напредък по спорните въпроси между България и Северна Македония, но София все още не е в състояние да одобри рамката за преговори със Скопие за членство в Европейския съюз (ЕС). Това каза външният министър на България Екатерина Захариева на брифинг след преговори в Берлин.

Рамката за преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да бъде одобрена на среща на външните министри на държавите членки на 10 ноември. Тя може да бъде одобрена и на по-късен етап, но без нея преговори за членство не може да започнат. Преди седмица Захариева каза, че България не е в състояние да одобри преговорната рамка, което на практика значи да блокира европейската интеграция на Северна Македония.

Въпреки напредъка, постигнат по думите ѝ на срещата в Берлин с представители на македонското правителство и на германското председателство на Съвета на ЕС, позицията на България остава същата. „Въпреки немалкия напредък след петчасови преговори в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка“, каза Захариева и допълни, че се работи активно с германското председателство и с правителството на Северна Македония за постигане на компромис.

Захариева отчете напредък по няколко спорни въпроса. По думите ѝ Северна Македония има готовност да заяви, че и новото ѝ име не представлява териториални претенции към географския регион Северна Македония, част от който е в България. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев публично каза преди дни, че е готов да декларира, че страната му няма териториални претенции към никого.

Има напредък и по сближаването на позициите за начина, по който ще се назовава езикът, на който говорят македонците, каза Захариева. България настоява или той да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“, или да бъдат признати българските му корени.

Сред другите условия пред българската подкрепа за следващите стъпки на Северна Македония към ЕС е Скопие да не предявява и подкрепя претенции за македонско малцинство в България.

От думите на Захариева стана ясно, че България иска да добави своите условия пред Северна Македония в преговорната рамка, за което е необходимо съгласието на другите държави от ЕС. Тези условия включват план за изпълнение на договора, включително чрез историческата комисия и ангажимент на Северна Македония, че няма да подкрепя на национално ниво и чрез държавни институции малцинствени претенции, каза Захариева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG