Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония е готова да декларира, че няма териториални претенции, каза Заев


Според премиера на Северна Македония Зоран Заев проблемите между София и Скопие могат да бъдат решени с публично изказване, декларация или анекс към вече съществуващия договор между двете страни
Според премиера на Северна Македония Зоран Заев проблемите между София и Скопие могат да бъдат решени с публично изказване, декларация или анекс към вече съществуващия договор между двете страни

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е готов да декларира, че страната му няма териториални претенции към никого. Изказването е по повод спора между Скопие и София и заканата от България да попречи на процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз.

“Нямаме териториални претенции към нито един от съседите ни и към никого по света”, каза Заев пред журналисти в неделя, предаде македонската служба на Радио Свободна Европа.

По думите на Заев България и Северна Македония нямат нужда да подписват нов договор за приятелство, тъй като съществуващият е “отличен”. Заев продължава да е на позиция, че проблемите между София и Скопие могат да бъдат решени с публично изказване, декларация или анекс към вече съществуващия договор.

“И ние, и българите сме съгласни. Имаме отлично споразумение, което трябва да продължим да прилагаме. Част от него са действията на историческата комисия. Тя вече разреши спорове за исторически фигури и периоди”, каза Заев и добави, че е възможно изглаждането на проблемите между двете страни да се случи и с устно изявление.

Напрежението между София и Скопие ескалира след като в средата на септември България изпрати меморандум до останалите членки на ЕС, в който се съдържаха условията за българска подкрепа за европейската интеграция на Скопие.

В него се настояваше в европейските документи да се говори за “официален език на Република Северна Македония”, а не за македонски език. София също така постави условие Скопие да не предявява претенции за признаване на македонско малцинство в България.

В отговор Заев определи като обида позициите, които оспорват македонския език и идентичност. “Твърдения и изявления, които съдържат обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица”, каза той.

Споровете между София и Скопие продължиха, след като преди десетина дни стана ясно, че българо-македонската комисия по историческите въпроси не е постигнала съгласие за личността на Гоце Делчев.

Срещата на комисията се състоя, след като България обвини Северна Македония, че блокира работата ѝ и заяви, че това поставя под въпрос добрата воля на Скопие за поддържане на приятелски отношения със София.

Тогава вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че над България е оказван натиск по дипломатическа линия. Малко по-рано той заплаши, че страната ще попречи на насрочването на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и ЕС за преговори за присъединяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG