Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа: Ромите в България да не бъдат изселвани принудително


Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович препоръча ромите в България да не бъдат изселвани принудително. Това стана ясно от становище на Миятович, представено във вторник до Съвета на министрите на институцията, предаде БТА.

То е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по повод изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в съобщение на Съвета на Европа. Според съда това действие е в нарушение на правото на личен и семеен живот.

Миятович каза, че принудителните изселвания може да доведат до нарушения на различни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според комисаря съществуват много пречки пред достъпа на ромите в България до социални жилища, включително заради обществената съпротива. "Властите трябва да избегнат наказателния подход и да започнат да разглеждат въпроса с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека", каза Миятович.

България беше критикувана наскоро и заради езика на омразата срещу ромите. В последния си доклад за страната Европейската комисия призовава властите за “енергична реакция срещу този феномен, включително и когато словото на омразата се изрича от високопоставени политици”.

През май българското правителство беше призовано да спре да използва реч на омразата и да провежда полицейски операции с цел да ограничава придвижването на жители на ромски квартали в страната. Призивът дойде от двама специални докладчици на ООН по въпросите на расизма и малцинствата.

Позицията на световната организация беше по повод поставянето на полицейски контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на ромски квартали в София, Ямбол, Сливен, Нова Загора и Казанлък в опит жителите им да бъдат спрени да излизат извън тях. Тези мерки бяха въприети от правителството заради отделни случаи на заразени с коронавирус в махалите. Това доведе и до напрежение в столичния кв. „Факултета“ в средата на април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG