Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сблъсъци и напрежение пред пропускателните пунктове на ромските квартали в София


Събралите се хора в близост до КПП-тата на столичния квартал "Факултета"
Събралите се хора в близост до КПП-тата на столичния квартал "Факултета"

Десетки души се събраха в близост до контролно-пропускателните пунктове на столичния квартал „Факултета“. На място има засилено полицейско присъствие, а положението към момента, е спокойно. До повишаване на напрежението се стигна, след като в четвъртък вечерта се появиха информации за сблъсъци между жителите на квартала и полицаи, както и видео в социалните мрежи, показващо случката.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика.

В сряда кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ бяха поставени под карантина от Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ). До това се стигна, след като с тестове беше установена бързата циркулация на COVID-19 там. Тогава на входовете и изходите на кварталите бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, през които могат да преминават само хора, излизащи по неотложен случай – за полагане на труд, по здравословни причини или завръщане на постоянен адрес.

Както Свободна Европа писа, още в средата на март КПП-та бяха поставени на основните изходи на „Факултета“. Тогава полицаите проверяваха за спазването на социалната дистанция и по колко души се придвижват в автомобилите.

„Имаше една случка снощи - беше публикувано едно клипче с реплики, конфликт, по-скоро на приказки, който е във „Факултета“. Това заяви заместник-директорът на СДРВ старши комисар Антон Златанов по повод видеото, на което се виждат и физически сблъсъци между полиция и граждани. Той уточни, че заповедта за карантина в двата квартала ще се спазва до второ нареждане.

„Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки“, каза пред БНР столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че мерките са наложени заради големият брой заразени с коронавирус в кварталите, като огнища са били няколко семейства с много голям брой контактни лица.

Кметът на София каза още, че общината, заедно с Българския червен кръст (БЧК), има готовност да раздават хранителните пакети на хората във „Факултета“ и „Филиповци“.

От направените 160 проби в двата квартала в сряда и четвъртък, след направен PCR-тест се е оказало, че 20 от тях са положителни за COVID-19. По данни на РЗИ едни от най-тежките случаи също са от „Факултета“ и „Филиповци“.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 100 хиляди, починалите са над 145 хиляди, а оздравелите са над 550 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG