Връзки за достъпност

Извънредни новини

София е под блокада. Пълна забрана за излизане и влизане в столицата


Излизането от София вече е забранено
Излизането от София вече е забранено

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която забрани влизането в и излизането от София от полунощ в четвъртък срещу петък. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в 23 часа в четвъртък. Решението е по предложение на ръководителя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

"Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, а София е основното огнище с най-много заразени от COVID-19", каза Мутафчийски. Според него това ще доведе до още по-тежка епидемиологична ситуация.

"Националният оперативен щаб срещу коронавируса предложи затварянето на София за автомобилен трафик и невъзможност за допускането на влизане", каза Мутафчийски.

Причината за решението е масовото напускане на София от автомобили в последния работен ден преди четирите почивни дни за Великден.

Заповедта предвижда изключения - за товарния превоз, които трябва да докажат с документи необходимостта от транспорта; автомобилите със специален режим; превозните средства, превозващи граждани, които имат нужда от лечение, като посочват лечебното заведение, в което отиват да се лекуват; както и автомобилите, които превозват медицински лица.

Забраната няма да важи за аварийните автомобили на електроразпределителните, В и К и телекомуникационните дружества, както и за служебни автомобили, които превозват работници.

За пътуващите работници до работните им места се въвежда график - те могат да минават сутрин през контролно-пропускателните пунктове (КПП) между 6:00 и 8:00 часа, както и обратно между 18:00 и 20:00 часа.

През деня броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 800. Това е увеличение с 53 случая спрямо сряда вечер. В страната беше обявено извънредно положение на 13 март, което ще продължи до 13 май.

227 души се намират в болница, 37 от тях са в интензивни отделения. 48 от заразените са медицински лица. Починали от коронавируса досега са 38 души.

Движението вътре в София не е ограничено. Блокирани са входовете и изходите само на два квартала - "Факултета" и "Филиповци". Столичната регионална здравна инспекция съобщи, че в четвъртък са направени 100 бързи теста на жители на софийския квартал „Факултета“, като 13 от тях са дали положителен резултат. Две от положителните за COVID-19 проби са на деца на 2 и на 13 г. Всички положителни тестове ще бъдат повторени и с PCR изследване, което ще докаже дали те са заразени.

От полунощ в сряда срещу четвъртък във „Факултета“ и в квартал „Филиповци“ беше въведена карантина и движението е максимално ограничено.

По света броят на заразените надхвърли 2 милиона и 100 хиляди души, излекуваните вече са над 500 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG