Връзки за достъпност

Извънредни новини

800 станаха потвърдените с коронавирус в България, увеличение с 53 случая от сряда


Полицай проверява документите на жителка на столичния квартал "Филиповци", където от полунощ е наложена карантина
Полицай проверява документите на жителка на столичния квартал "Филиповци", където от полунощ е наложена карантина

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 800 в четвъртък следобед по данни на на Националния оперативен щаб, след като от сутринта бяха доказани още 17 нови случая. Десет от тях са в София. По два са открити в Смолян и в Кюстендил и по един в Русе, Видин и в Благоевград.

Това е увеличение с 53 случая спрямо сряда вечер, когато бяха обобщени данните за предходното денонощие. Ситуацията можете да следите тук.

По-рано началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че епидемията вече се разсраства бързо и че в следващите дни може да се очаква ускоряване на новите случаи.

Пред bTV Мутафчийски обвини за скока на инфектираните хората, които заради хубавото време от миналата седмица насам са навън и не се съобразяват с "карантината". По думите му математическите прогнози за повишаване на броя заразени около Великден са се сбъднали.

227 души се намират в болница, 37 от тях са в интензивни отделения. 48 от заразените са медицински лица. Втори пациент е починал в четвъртък, с което общият брой достигна 38.

Междувременно Столичната регионална здравна инспекция съобщи, че в четвъртък са направени 100 бързи теста на жители на софийския квартал „Факултета“, като 13 от тях са дали положителен резултат. Две от положителните за COVID-19 проби са на деца на 2 и на 13 г. Всички положителни тестове ще бъдат повторени и с PCR изследване, което ще докаже дали те са заразени. От полунощ в четвъртък във „Факултета“ и в квартал „Филиповци“ е въведена карантина и движението е максимално ограничено.

По данни на Националния оперативен щаб регистрираните случаи на COVID-19 се разпределят по области както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март. Отменени са публичните събирания, затворени са учебните заведения, моловете и обществените паркове и градини.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG