Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кривата тръгва нагоре: Рекорден брой новозаболели от COVID-19 за денонощие в България


Проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев

В България е регистриран рекорден брой на новопотвърдени случаи на COVID-19, съобщи Националният оперативен щаб в четвъртък. За едно денонощие са потвърдени 48 случая, с което общият им брой достига 783.

”Вървим нагоре”, заяви началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Той смята, че една от причините е “излизането на хората по улиците преди седмица”.

218 души се намират в болница, 31 са в интензивни отделения. През последните 24 часа е починал още един човек - 70-годишен мъж, който е бил на апаратно дишане за повече от 20 дни.

София е най-голямото огнище на епидемията с 32 от новите случаи. Заразените в столицата са 447, което е 60% от всички установени в България. 13 621 души са поставени под домашна карантина или са били под такава.Проф. Мутафчийски каза, че в столицата има няколко клъстера на заболяване и кварталите “Филиповци” и “Факултета”, които от сряда вечер са под карантина, не са единствените, където се намират новозаразени. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че налагането на карантина в двата квартала се дължи на недекларирането на всички лица, с които установените 20 заразени са общували.

Проф. Мутафчийски отново призова софиянци да не пътуват през Великденските празници, за да не разнасят заразата в други части на страната. Той описа разпространяването на вируса извън столицата като “най-големият риск в момента” и заяви, че физическото дистанциране остава най-ефективният начин за ограничаване на епидемията. Засега според него не може да се говори за разхлабването на мерките, които бяха въведени за лимитиране на придвижването и икономическите дейности и затварянето на учебните заведения.

Началникът на оперативния щаб заяви, че обявеното от нискотарифната компания Wizzair възобновяване на полетите между Лондон и Варна, няма да бъде допуснато заради епидемиологичната обстановка.

Междувременно МВР съобщи, че подсилва охраната на 215-те контролни пунктове на входовете и на изходите на областните градове през празничните дни. При проверка на 9312 декларации, които се изискват за преминаване през тях, е установено, че 614 от заявилите, че отиват на работа, не работят в посочените фирми, а 80 са били регистрирани като безработни.

"Полицаите не са на КПП-тата за подигравка. Не лъжете полицаите, лъжете себе си. Ще има време да видим близките си и да излезем на заведение", призова главният секретар на МВР Ивайло Иванов в петък.

Той съобщи, че са започнати 789 досъдебни производства за нарушаване на ограничителните мерки. МВР е съставило 5889 акта, от тях 2534 за неносене на защитни маски.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. В света потвърдените случаи надминаха 1,9 милиона, починалите са повече от 123 хиляди. Ситуацията можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG