Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички болници ще обособят части за лечение на COVID-19. Хотели се готвят за прием на пациенти


По време на днешното заседание не Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разпореди части от болниците да бъдат реорганизирани специално за лечение на COVID-19
По време на днешното заседание не Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разпореди части от болниците да бъдат реорганизирани специално за лечение на COVID-19

Части от болниците да бъдат реорганизирани специално за лечение на COVID-19 и хотели също да настаняват пациенти, които не са в тежко състояние. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на неприсъствено заседание на правителството в сряда, съобщи пресслужбата Министерския съвет.

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла", заяви Борисов във видео от онлайн заседанието на кабинета в сряда.

По този повод по-късно се очаква нова заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той коментира, че в софийските болници "Св. Анна", "Софиямед", "Токуда", "Александровска", "Пирогов" и ВМА ще бъдат открити допълнителни легла. По думите му до края на седмицата ще бъде решен проблемът с недостига на места в болниците в столицата.

По време на заседанието министърът на туризма Марияна Николова заяви, че вече е в ход и определянето на хотели, които могат да приемат болни в случай, че болниците изчерпят капацитета си. Готовност е заявена от обекти в София и София-област.

В сряда беше регистриран нов рекорд по брой заразени и починали в рамките на денонощие. Само за последната седмица настанените в болница за лечение на COVID-19 се увеличиха с повече от 700 души.

Заради скокът на заболевамостта у нас редица европейски държави решиха да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви пандемия от коронавирус, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души. Тук може да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в България може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG