Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на адвокатурите в Европа е притеснен за върховенството на закона в България


 Критиките към главния прокурор Иван Гешев все по-често идват от международни организации
Критиките към главния прокурор Иван Гешев все по-често идват от международни организации

В България в момента протичат процеси, които водят до „сериозно накърняване на споделени ценности, включително свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека“.

Това се казва в позиция на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (CCBE), изпратена в сряда до правосъдния министър Десислава Ахладова, председателя на правната комисия в парламента Анна Александрова, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

CCBE съществуа от 1960 г. и е базиран в Брюксел. Съветът обединява адвокатурите в 45 европейски държави и представлява над един милион адвокати на Стария континент.

Позицията му засяга основно статута на главния прокурор в България и зачестилите изказвания на Иван Гешев, неглижиращи ролята на адвокатурата и нарушаващи презумпцията за невинност. Критики в тази посока преди няколко дни за пореден път отправи и Европейската комисия.

"Буди недоумение, че в публичните си изказвания новият главен прокурор неглижира ролята на адвокатурата"

„ССВЕ би желал да изрази опасенията си относно процедурата за предлагане и статута на настоящия главен прокурор, както и относно липсата на ефективни механизми за отчетност в неговата работа. Буди както недоумение, така и опасения, че в публичните си изказвания новият главен прокурор неглижира ролята на адвокатурата и не приема, че адвокатите са равнопоставени участници, когато се явяват в ролята на защитници на обвиняеми в наказателния процес, както и че те са основна гаранция за представляване на законните права и интереси на гражданите“, се казва в позицията, с която Свободна Европа разполага.

По повод честите нападки на Гешев срещу адвокати, от европейската организация припомнят, че основополагащ принцип в правосъдието е, че адвокатите не следва да бъдат идентифицирани с техните клиенти. Съветът на адвокатурите и правните общества в Европа изразява и опасения „по повод няколко наказателни производства, образувани срещу адвокати“.

"Прилагането и спазването на правото на ЕС са от първостепенно значение"

„ССВЕ наблюдава нарушение на [презумпцията за нвинност], когато главният прокурор публично обявява лица за виновни преди да е издадено съдебно решение. Прилагането и спазването на правото на ЕС и практиката на Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)са от първостепенно значение. Що се отнася до България, ССВЕ обръща внимание на необходимостта да се осигури пълно спазване на установената съдебна практика.“

В края на позицията си Съветът на адвокатурите и правните общества „порицава остро всеки опит за пренебрегване на върховенството на закона като обща ценност на ЕС, независимостта на съдебната власт и важната роля на адвокатурата и адвокатите в обществото“.

Позицията е изпратена на властите в София непосредствено преди мисия на Венецианската комисия да проведе консултации с български представители за изпълнението на европейските препоръки по повод фигурата на главния прокурор.

Иван Гешев открито неглижира констатациите за безконтролността на заемания от него пост

Вече над 10 години България не изпълнява изискването на ЕСПЧ за приемане на процедура, която да гарантира възможност ръководителят на прокуратурата да бъде разследван, ако има данни, че е извършил престъпление. Иван Гешев открито неглижира констатациите за безконтролността на заемания от него пост, отдавайки ги на „политически митове“ и внушения.

Откакто той стана главен прокурор в България в края на миналата година, зачестиха критиките от юридическата общност към държавното обвинение именно по отношение на спазването на презумпцията за невиност. Висшият адвокатски съвет дори огласи своя остра декларация по темата през лятото. Една от най-критикуваните практики на прокуратурата, утвърдили се след избора на Гешев, е разпространението на отделни доказателста по висящи разследвания, включително записи, направени със специални разузнавателни средства (СРС).

Това сред причините, по които Съюзът на съдиите в България наскоро призова Висшия съдебен съвет за оценка на поведението на главния прокурор и обмисляне на евентуално откриване на процедура за предсрочното му освобождаване заради увреждане на авторитета на съдебната власт. Мнозинството в съвета обаче отказа дори да подложи на гласуване подобно решение.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG