Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заплаха на фундаментите на правовата държава." Съюзът на съдиите иска ВСС да отстрани Гешев


Кадър от един от многобройните протести, организирани пред Съдебната палата в София преди и след встъпването в длъжност на Иван Гешев като главен прокурор
Кадър от един от многобройните протести, организирани пред Съдебната палата в София преди и след встъпването в длъжност на Иван Гешев като главен прокурор

Публичните поведение и изказвания на главния прокурор Иван Гешев, както и редица негови действия по конкретни наказателни дела, водят до „задълбочаване на кризата на правовата държава“. Това се казва в призив на Съюза на съдиите в България (ССБ) до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) „за обмисляне на решение за започване на процедура“ за предсрочно освобождаване на ръководителя на държавното обвинение.

Съсловната организация на съдиите е взела решение да се обърне с такова искане към съдебните кадровици на свое общо събрание на 19 септември. Оттам припомнят, че публично са изразили съмнения, че поведението и професионалната компетентност на Гешев не отговарят на законовите изисквания за заемането на този пост.

Като примери се посочват квалификациите, с които той наричаше критиците си още преди да встъпи в длъжност начело на прокуратурата – "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики". Според ССБ подобни изрази не отговартя на изискването на Закона за съдебната власт главният „главният прокурор да се отличава с изявена независимост“.

Освен това съдиите отбелязват, че „значителния ресурс на властнически правомощия, включително репресивни, изисква главният прокурор да има такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи“.

"Прокуратурата и съдилищата имат общ орган за администриране"

„Длъжни сме като съдийска организация да заемаме позиции по въпросите за статуса на главния прокурор и за ролята на прокуратурата в демократичното общество, защото прокуратурата и съдилищата имат общ орган за администриране, какъвто е Пленумът на ВСС, който наред с другите правомощия избира и председателите на двете върховни съдилища“, се посочват от ССБ.

Членовете му подчертават, че съдиите в демократичните общества имат дълг да реагират във всеки случай на засягане на основни въпроси, свързани с правовата държава, а „институционалната криза с главния прокурор е тъкмо такъв проблем“.

В подкрепа на това свое схващане, от съдийския съюз цитират становище на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) от 2017 г. по повод полската съдебна: „Както всеки гражданин, съдията има право да изразява опасения, когато са заплашени демокрацията и основните свободи, при спазване на ограниченията на съдийските функции. Ограниченията за съдии могат да отстъпят пред задължението да изразят позиция открито.“

"ВСС е необходимо ежедневно да убеждава гражданите, че законът се прилага за всички"

„Сега сме изправени тъкмо пред подобна заплаха на фундаментите на правовата държава, която изисква Вашата реакция, защото съществува механизъм на противодействие на опасността и той е конституционно гарантиран във Вашите правомощия. Заради основната си функция да защитава независимостта на съдебната власт, включително чрез дисциплинарните си правомощия, ВСС е необходимо ежедневно да убеждава гражданите, че законът се прилага за всички, а висшите административни длъжности на съдебна власт не допускат и най-малкото съмнение за корупция или злоупотреба с власт“, заявяват съдиите.

Сред примерите, които те призовават ВСС да обсъди в контекста на евентуална процедура за отстраняването на Гешев, са многократните му „политически оценки за част от представителите на политическата опозиция и за обществени процеси от близкото минало“. Споменати са и разпространените от прокуратурата „в отклонение на забраните по НК и ЗСРС“ записи от специални разузнавателни средства с участието на президента Румен Радев.

"Към главния прокурор беше създадено своеобразно паравоенно образувание"

„В обръщение до прокурорите в страната от 14 юли тази година обърнахме внимание на тревожния факт, че прокуратурата вече разполага и със силов инструментариум (правомощията на Бюрото за защита да използва оръжие по пряко разпореждане от главния прокурор), който поначало е присъщ на изпълнителната власт, защото тя може да бъде контролирана от Народното събрание. Към главния прокурор беше създадено своеобразно паравоенно образувание, което вече застрашава гражданския мир и правовата държава, защото не кореспондира с адекватен механизъм за възпиране“, отбелязват още съдиите.

Те определят като „абсолютно неприемливи“ нахлуването и претърсването на кабинети в президенството, които станаха повод същия ден да бъде организиран първия от продължаващите вее над 80 дни протести с искане за оставки на правителството и главния прокурор.

"Това поведение крие опасност от дискредитиране на независимостта и безпристрастността на правосъдието"

„В интервюта и други публични изяви главният прокурор нарушава презумпцията за невиновност още в началото на досъдебни производства, като публично разгласява имената на лицата, които счита, че са извършили престъпления, включително чрез насърчаване на наблюдаващите прокурори да разгласяват публично материали от разследванията. Това поведение крие опасност от дискредитиране на независимостта и безпристрастността на правосъдието, поради което изисква Вашето обсъждане“, обръщат се от съсловната организация към ВСС.

Съдиите припомнят и изказването на Гешев, че в системата за случайно разпределение на делата в съдилищата „имало коронавирус и че всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие“. Думи, произнесени от главния прокурор по повод започналото през пролетта разследване за евентуални манипулациив системата, за чийто развой оттогава липсва официална информация.

Наред с всичко това, от ССБ са на мнение, че главният прокурор е допуснал „да бъдат разделени пострадалите от престъпления на такива, които биват „удостоени“ с неговото внимание, а информацията за срещите му с тях по места се разпространява чрез пресслужбата на прокуратурата, и всички останали“.

„Разделението на хората в беда може да създаде погрешната представа в обществото, че ефективното наказателно преследване зависи не от приложението на закона, който дава равна защита на всички, поставени при едни и същи обстоятелства, а от акт на благоволение на главния прокурор в зависимост от конкретните му лични предпочитания, интереси, политическа конюнктура или спекулация с популистки нагласи“, отбелязват от съсловната организация на съдиите.

В края на позицията си до ВСС оттам припомнят и че повече от 10 години след осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България" липсва „институционален и процесуален механизъм, който да създава ефективни гаранции за безпристрастност и обективност на евентуално наказателно преследване срещу главния прокурор при данни за извършено престъпление“.

Именно на този проблем беше обърнато сериозно внимание и в първия европейски доклад за България по новия механизъм за върховенство на закона в страните членки на ЕС, огласен в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG