Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 4000 нови случая на COVID-19 за втори пореден ден


Продължава да расте броят на новозаразените с коронавирус, но намалява броят на приетите в болница, показват данните на Единния информационен портал. Общо 4054 са новозаразени с COVID-19 през последното денонощие, като процентът на положителните проби остава висок – почти 33% от направените 13 203 теста.

Така общо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента стават 64 591, от тях активни са 41 178. В момента в болница са 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения.

403 са излекуваните през последните 24 часа, така общият брой на възстановилите се става общо 21 947. Починалите са 54. Общо жертвите на болестта до момента са 1466.

В сряда министър-председателят Бойко Борисов поиска части от болниците да бъдат реорганизирани само за лечение на COVID-19 и хотели също да настаняват пациенти, които не са в тежко състояние.

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла", заяви Борисов във видео, публикувано след онлайн заседанието правителството в сряда.

По този повод се очаква нова заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той коментира, че в софийските болници "Св. Анна", "Софиямед", "Токуда", "Александровска", "Пирогов" и ВМА ще бъдат открити допълнителни легла. По думите му до края на седмицата ще бъде решен проблемът с недостига на места в болниците в столицата.

Здравното министерство в сряда съобщи, че ще получи 20 нови оборудвани линейки, които ще бъдат разпределени за центровете за спешна помощ в София, Пловдив и Варна.

По време на заседанието министърът на туризма Марияна Николова заяви, че вече е в ход и определяне на хотели, които могат да приемат болни, ако болниците изчерпят капацитета си. Готовност е заявена от обекти в София и София-област.

В сряда беше регистриран нов рекорд по брой заразени и починали в рамките на денонощие. Само за последната седмица настанените в болница за лечение на COVID-19 се увеличиха с повече от 700 души.

Заради скока на заболевамостта в България редица европейски държави решиха да поставят части от страната или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви пандемия от коронавирус, а оттогава броят на случаите надвиши 48 милиона. Тук можете да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в България може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG