Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да се съгласи за начало на преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС


Българският външен министър Екатерина Захариева
Българският външен министър Екатерина Захариева

На този етап няма как България да се съгласи да даде начало на преговорите за влизане на Северна Македония в Европейския съюз. "Страната ни подкрепя държавите от Западните Балкани по пътя към Европейския съюз, но не и без определени условия", каза външният министър Екатерина Захариева пред Би Ти Ви в четвъртък сутрин. Тя уточни още, че България няма да промени позицията си под външен натиск, за какъвто се говори в последните дни.

"Няма как на този етап да кажем "да" на Скопие. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със Северна Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява. В Скопие се опитват да избягат от него", каза Захариева.

Във вторник външният министър съобщи за постигнат напредък по спорните въпроси между България и Северна Македония по време на преговори, провели се в Берлин.

Рамката за преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да бъде одобрена на среща на външните министри на държавите членки на 10 ноември. Тя може да бъде одобрена и на по-късен етап, но без нея преговори за членство не може да започнат. Преди седмица Захариева каза, че България не е в състояние да одобри преговорната рамка, което на практика значи да блокира европейската интеграция на Северна Македония.

Въпреки напредъка, постигнат по думите ѝ на срещата в Берлин с представители на македонското правителство и на германското председателство на Съвета на ЕС, позицията на България остава същата. „Въпреки немалкия напредък след петчасови преговори в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка“, каза Захариева и допълни, че се работи активно с германското председателство и с правителството на Северна Македония за постигане на компромис.

По думите на външния министър кабинетът е единен по въпроса за Северна Македония и тя е в постоянен контакт с премиера Борисов.

"Въпреки спекулациите България няма никакви претенции как се самоопределят гражданите на Северна Македония и как определят техния език, но не може и те да имат претенции към българските граждани. Не ни притеснява само проблемът с историята, но и езикът на омразата. Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни", каза още Захариева пред бТВ.

От изказванията на Захариева по време на брифинга във вторник стана ясно, че България иска да добави свои условия пред Северна Македония в преговорната рамка, за което е необходимо съгласието на другите държави от ЕС. Тези условия включват план за изпълнение на договора, включително чрез историческата комисия и ангажимент на Северна Македония, че няма да подкрепя на национално ниво и чрез държавни институции малцинствени претенции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG