Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма недостиг на болнични легла, медикаменти и предпазни средства според здравния министър


 Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Има достатъчно болнични легла, лекарства и предпазни средства за лечение на заразените с коронавирус, но натискът върху болничните заведения става все по-голям, поради което гражданите трябва да проявяват разум и да спазват противоепидемичните мерки. Това са част от посланията от редовния седмичен брифинг, на който в четвъртък говориха здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията за Република България. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на българските граждани, е съзнанието, което проявяват и разума, който надделява в момента и спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка от всички, е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение", каза Ангелов в началото на брифинга.

Заетост на болничните легла

По думите на здравния министър само 30% от всички болнични легла, предназначени за пациенти с COVID-19, са заети, а в интензивните отделения "приблизително около 20%".

По-рано тази седмица той издаде заповед, с която задължи всички болнични заведения в страната да разкрият допълнителен брой легла за лечение на пациенти с коронавирус. В София, където е и най-висок броят на новозаразените и на хоспитализираните, броят е достигнал 3000, от които 250 са за интензивно лечение. Това съобщи проф. Балтов от "Пирогов" по време на брифинга.

Той подчерта, че натискът върху болниците става все по-сериозен, особено защото се налага лекарите в тях да преглеждат и пациенти с леки симтпоми, за които не се налага да са в лечебно заведение.

"Ако личният лекар поеме лечението на леките пациенти, това нас много ще ни облекчи"

"Ако личният лекар поеме отговорността и лечението на леките пациенти буквално от първия ден, когато пациентът потърси контакт с тях, до момента, когато те наистина имат нужда от лечение в болница, това нас много ще ни облекчи. По този начин ще намалим и натиска върху болниците, който в момента е наистина много сериозен", допълни още проф. Балтов.

Той призова хората сами да взимат решението и да си останат вкъщи при първите леки симптоми на заболяването като леко увеличаване на температурата и мускулна отпадналост, а при влошаване на симптомите да информират личния си лекар или РЗИ.

Наличието на медикаменти и предпазни средства

Здравният министър каза, че в държавата има достатъчно медикаменти за лечение на COVID-19, както и достатъчно предпазни средства за медиците и обикновените граждани.

"В момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да изпълним нуждите на държавата за месеци напред", каза Ангелов.

Днес е пристигнала и още една част от държавната поръчка на лекарството ремдесивир, договорено за редовни доставки през следващите 5 месеца. По думите на Ангелов след получените в четвъртък 1700 флакона, се очакват още 4300 да пристигнат следващата седмица.

"Нямаме недостиг"

Министърът подчерта, че няма недостиг на лекарството, препоръчано от Европейската комисия за лечение на COVID-19, но обърна внимание, че то не е универсален лек срещу вируса, а следва да се прилага само при конкретни изисквания за състоянието на пациента и нивото на напредналост на болестта.

"Нека всички български граждани, които имат симптоми, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството ремдесивир като панацея. Винаги лекарят преценява ползата и рискът от прилагането на всеки един медикамент", поясни той.

Нов протокол за работа с пациенти с COVD-19 и тяхното лечение ще бъде изпратен на всички лечебни заведения днес. Според Ангелов той съдържа най-актуалната информация и утвърдени практики от медиците в целия свят и лекуващите лекари в България, които са на първа линия от началото на епидемията в страната през март.

Натиск върху здравната система

Линейка с пациент с коронавирус е посрещната от медици в "Пирогов"
Линейка с пациент с коронавирус е посрещната от медици в "Пирогов"

Системата за момента се справя максимално добре, но е необходимо затягане и увеличаване на мерките, смята главният държавен инспектор доц. Кунчев. Той изрази възмущение, че по думите му в пресата и социалните мрежи се налага "някакъв извод за тотален хаос в системата".

"Къде е хаосът?"

"Но нека да погледнем цифрите. В момента в болниците в България се лекуват 3 200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препарати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тези 3200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката, не е имало навременно приемане в болницата, при които е имало някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, спешна помощ, болница и така нататък. Сигурно ги има и ще продължи да ги има", каза той, обобщавайки множество репортажи и публикации за хора, които са срещнали трудности, за да бъдат хоспитализирани.

"Но фокусирайки вниманието върху този 0.1%, защото той е точно толкова, създаваме впечатление за хаос. Къде е хаосът?", попита още Кунчев.

Предложения за нови и по-строги мерки

В цяла Европа се наблюдава сериозно увеличение на заболяемостта и смъртността, като в България ситуацията е средно тежка по тези фактори по информация на главния държавен испектор Ангел Кунчев.

"Положението в Европа е изключително тежко. То е най-тежко в света в момента. Просто континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта", каза той.

През последните 14 дни заболяемостта в България е 388 на 100 000, което поставя страната на 17 място от 30 страни в Европа. Нивото на смъртност е по-високо – с коефициент от 5,2 на 100 000 се нареждаме на 10 място на континента.

"Положението в Европа е изключително тежко. То е най-тежко в света в момента"

За сравнение Кунчев даде най-тежките страни - в момента са регистрирани нива на смъртност от 19,1 на 100 000 в Чехия и 11,4 на 100 000 в Белгия. Той подчерта, че не е невъзможно да достигнем тези нива, ако се влоши настоящото темпо на заразяване и на спазване на мерките.

Затова той предлага на правителството удължаване на всички мерки поне до края на ноември, както и въвеждане на нови. Сред тях са налагане на краен час на работа на всички заведения в 22 часа, задължително максимално присъствие в офиса до 50% и връщане на зеления коридор за пазаруване на над 65-годишните.

Той предлага и на министерството на здравеопазването да въведе задължително дистанционно обучение за класовете от 5 до 12 клас и да забрани извънкласните занимания. Препоръчва на висшите учебни заведения също да минат към дистанционно обучение с изключение на присъствените упражнения за медиците.

Освен това Кунчев предлага и да се премахне 10-дневната карантина за медици, които са били контакти с пациенти с коронавирус, след като те са дали отрицателен PCR тест най-рано на третия ден след контакта. Това ще увеличи наличният брой медицински лица, които могат да ходят на работа.

Кунчев се обърна и към Министерски съвет с препоръката да дадат спешни правомощия на здравния министър да може сам да командирова различни специалисти от различни заведения за доболнична помощ от различни части на страната, които да се включват по местата, където има нужда от повече персонал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG