Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сделката за еврофондовете предвижда парите да се спират и при заплахи за независимостта на съда


Спирането на еврофондовете ще се отнася не само за случаите, когато има директни злоупотреби с пари от европейския бюджет, а и когато държавите членки на Европейския съюз (ЕС) нарушават независимостта на съдебната система или човешките права.

Това предвижда предварителното споразумение между германското председателство на Съвета на ЕС и представители на Европейския парламент за бъдещия механизъм на ЕС, който ще обвърже спазването на върховенството на правото с достъпа до еврофондове на държавите членки, съобщиха двете институции в четвъртък.

За да бъде окончателно прието, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европарламента и всички държави членки. Обвързването на еврофондовете с върховенството на правото по-рано срещна съпротива от държави като Унгария и Полша, които заплашиха да блокират седемгодишния бюджет, ако правилото бъде прието.

Механизмът ще се отнася до фондовете от следващата многогодишна финансова рамка и за средствата от плана за възстановяване, който цели да подпомогне справянето с последствията от пандемията от COVID-19.

„Днешното споразумение е крайъгълен камък в защитата на ценностите на ЕС. За първи път създадохме механизъм, който позволява на ЕС да спре да финансира правителства, които не зачитат нашите ценности, например върховенството на закона ”, каза докладчикът от Европарламента Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) след приключване на преговорите.

Еврофондовете ще спират при нарушения на основни принципи

Новите правила няма да се отнасят само при установени директни злоупотреби с еврофондове, например при корупция и измами. Те ще се прилагат и при нарушения на основополагащи принципи на ЕС като защита на човешките права, включително правата на малцинствата, демокрация, свобода, се казва в съобщението на Европарламента. Той ще се прилага например при заплаха за независимостта на съдебната система и ограничаване на правните средства за защита.

Освен това механизмът няма да действа след като определено нарушение на основните принципи вече засяга бюджета, а и когато има сериозен риск това да стане в бъдеще.

Механизмът ще позволи европейският бюджет да бъде защитен в държави членки, където са установени нарушения на принципа за върховенство на правото, които засягат пряко или създават сериозен риск пряко да засегнат стабилното финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на ЕС, се казва в съобщението на Съвета на ЕС.

„Новият механизъм ще засили защитата на бюджета на ЕС, когато нарушенията на върховенството на правото водят до злоупотреби с еврофондове“, каза германският постоянен представител в ЕС Михаел Клаус.

Правителствата, а не гражданите, да плащат при нарушения

Правилата ще защитават крайните получатели на европейските фондове – студентите, фермерите, неправителствените организации, се казва в съобщението на Европарламента. Предвидена е възможност бенефициентите да подават жалби към Европейската комисия през онлайн платформа и да получават съдействие при получаването на средствата.

„За нас беше от решаващо значение крайните бенефициенти да не бъдат наказвани за неправомерните действия на техните правителства и те да продължат да получават обещаните им средства, на които разчитат, дори след като механизмът е задействан”, добави другият докладчик Ейдер Рубиал (С&Д, Испания).

Как ще работи механизмът

Ако механизмът бъде приет в сегашния си вид, Европейската комисия ще установява нарушение и ще предлага задействането му. Съветът на ЕС, който включва представители на всички държави членки, ще има един месец (или три в изключителни случаи) да одобри мерките.

Решението ще се взима с квалифицирано мнозинство, което значи, че „за“ трябва да гласуват 55% от държавите членки с общо население 65% от цялото население на ЕС. Това прави невъзможно една държава да блокира решението.

В съобщението на Европарламента се казва, че след като е установен риск от нарушаване на върховенството на правото в някоя държава, европейските институции ще имат между 7 и 9 месеца да предприемат мерки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG