Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съгласие за донорство по презумпция". Какво предлагат Стефан и Макс, за да има повече трансплантации


Стефан и Максим Иванови проведоха среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов непосредствено след приключване на 3-месечната си експедиция в Атлантическия океан, проведена в името на каузата за донорството
Стефан и Максим Иванови проведоха среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов непосредствено след приключване на 3-месечната си експедиция в Атлантическия океан, проведена в името на каузата за донорството

Стефан и Максим Иванови, които по-рано тази година, прекосиха Атлантическия океан с гребане, изпратиха до здравното министерство мотивирано предложение за изменение и допълнение на Закона за трансплантацията на органи.

Бащата и синът, които посветиха плаването си в океана на каузата за донорството обясниха, че проектът, изпратен до Министерството на здравеопазването е изготвен от тяхната гражданска доброволческа група. Ако бъде приет новият закон ще доведе до улесняване на процеса, по който един починал пациент става донор на органи и до увеличение на броя на трансплантациите в България.

Текстовете предвиждат, че всеки български гражданин над 18-годишна възраст е дал съгласие да бъде донор, ако приживе не е изразил противно становище.

"Предлагаме следния текст да бъде включен в началото на чл. 21, ал.1 от Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки: "Счита се, че всеки български гражданин над 18 годишна възраст е дал съгласие да бъде потенциален донор на органи, тъкани и клетки, освен ако приживе не е изразил писмено своето несъгласие за това по реда на ч.20, чрез който това несъгласие се вписва в служебния регистър на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", пишат от гражданската инициатива, застанала зад Стефан и Макс.

Конкретното предложение се обосновава на "смразяващата статистика" за трансплантациите в страната, примери от законодателството в Испания, Великобритания и Нидерландия и нуждата от улесняване на формалния процес, през който преминават лекари и близки на всеки потенциален донор.

България е на последно място в Европейския съюз по даряването на органи, като през 2019 г. са направени само 53 трансплантации. За сравнение в Испания броят им надвишава 5000. Именно от успешния модел в тази държава, която е световният лидер в сферата на донорството, екипът взима пример при изготвянето на предложения текст за законово изменение.

"Тази година до момента в България са направени само 5 трансплантации. Към момента 1145 души очакват трансплантации. Дори в най-добрите години в България е имало само по 50 трансплантации на година", каза Стефан Иванов пред Свободна Европа.

В същото време над 1150 български граждани са в списъка на чакащите трансплантация на орган.

Иванов смята, че моделът за набиране на органи за трансплантации в страната "не работи", защото в момента на лекарите се налага да проведат разговор с близките на починалия по въпроса за донорството на органите му в много тежък за тях момент. Те трябва да дадат писменото си съгласие той да стане донор, защото в Закона не е изрично упоменато, че съгласието на всеки гражданин на държавата е дадено по презумпция.

"Ако бъде прието нашето предложение (…), това би улеснило неимоверно диалога относно донорството на органи между лекаря координатор по донорство и близките на починалия и би довело до по-голям брой донори", пише в текста, внесен в здравното министерство.

Според проучването на Иванови в Испания, Великобритания и Нидерландия, където са в сила подобни законодателни модели, съгласието за донорство по презумпция води до значително увеличаване на броя на трансплантациите. Например областта Уелс приема такъв закон през декември 2015 г., когато е на последно място във Великобритания по процент на съгласия за донорство – 50%. За 3 години Уелс заема първенството в Обединеното кралство с 77% съгласие при средно ниво от 67% за кралството. През 2010 г. още 24 държави от Европейския съюз приемат модела на съгласие по презумпция.

"Трябва да подчертаем, че ние не апелираме този диалог да бъде избегнат. Той е практика и в други държави приели модела за съгласие по презумпция", пише още в предложението на Иванови.

Те са провели дискусии с координатори и лекари, работещи в областта на трансплантациите, пациенти преминали през трансплантации, юристи, запознати със законовата рамка, които са довели до заключението, че "за близките на починалия достигането до донорска ситуация би било улеснено, ако от близките не се изисква изрично съгласие за донорство".

Същевременно в предложения текст изрично са упоменати възможностите на всеки гражданин да впише в регистъра приживе несъгласието си да бъде донор на органи след смъртта, както и на близките да изразят несъгласието си за трансплантация. Това ще доведе до спирането на процеса и гарантира законово тези желания да бъдат спазени.

Иванови завършват предложението с апел към здравното министерство за "експедитивни действия, тъй като всеки ден забавяне е вероятно да се окаже фатален за някой(и) от чакащите трансплантация на органи наши съграждани".

Още на 13 октомври Стефан и Максим Иванови бяха на среща с министъра на здравеопазването Красимир Ангелов, на която са обсъдили конкретни възможности за мерки и текстове, които да доведат до увеличаване на трансплантациите в страната. Оттам са изразили съгласие и готовност да действат в посока на промяна на законодателството в тази сфера.

Входираното на 5 ноември предложение предстои да се разгледа подробно от ведомството, след което би могло да бъде представено в парламента. От пресцентъра на управляващата партия ГЕРБ казаха пред Свободна Европа, че предстои да се запознаят с предложението, след което членовете на парламентарната комисия по здравеопазване от партията могат да коментират.

"Най-много ме е страх да съм далеч от всички". Макс и Стефан преди предизвикателството
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG