Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имунитетът на Путин ще се разшири, а отнемането му ще е още по-сложно


Президентът Владимир Путин по време на видеоконферентна връзка с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация, 6 ноември 2020 г.
Президентът Владимир Путин по време на видеоконферентна връзка с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация, 6 ноември 2020 г.

Президентът на Русия Владимир Путин скоро може да получи съдебен имунитет, валиден за всички престъпления, които може да е извършил и преди, и след заемане на поста си. Това съобщи Ройтерс, като се позова на законопроект, публикуван на сайта на руското правителство.

В момента руският президент също е пожизнено защитен от съдебно преследване, но само ако става дума за престъпления, извършени докато е бил държавен глава.

Новият законопроект допълнително усложнява и начина, по който един бивш руски президент може да загуби този имунитет – за това вече ще е необходимо мнозинство от две трети и в двете камари на руския парламент. Толкова сложна процедура в момента е предвидена само за случаите, в които се иска импичмънт на президента, пише Радио Свобода.

В момента президентът би могъл да загуби имунитета си и с обикновено мнозинство в двете камари.

Както сегашното, така и предложеното ново законодателство, би позволило разследване на президента по текстове, отнасящи се за държавна измяна или за други тежки престъпления. За други престъпления и в двата случая не може да има съдебно дирене.

Новината за пълен доживотен имунитет за държавния глава идва месеци след приемането на нова конституция на страната. Тя позволи на Путин да се кандидатира още два пъти за президент. Друго изменение на основния закон позволи на държавния глава да стане пожизнен сенатор – пост, който и без това се ползва със защита от съдебно преследване

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG