Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данчо Пенчев се връща в здравната инспекция в София като зам.-директор


Д-р Данчо Пенчев
Д-р Данчо Пенчев

Напусналият началник на столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев се връща в службата на като неин зам-шеф. Това съобщи в петък здравният министър Костадин Ангелов, а Пенчев потвърди информацията пред Свободна Европа.

Причината е, че Илонка Маева, която стана директор след оставката на Пенчев, е поставена под карантина заради позитивен тест за коронавирус на член на семейството ѝ. Докато Пенчев оглавяваше СРЗИ, Маева беше негова заместничка.

Пенчев подаде оставка с аргумент “лични причини” след скандала с вдигнатата карантина на президента Румен Радев. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че именно това е причината за отстраняването на Пенчев, въпреки че той вдигна карантината и на самия министър-председател, който след това се оказа заразен с коронавирус.

Новината, че Пенчев се връща в здравната инспекция, беше съобщена пред Нова телевизия от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник-директор", каза Кунчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG