Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 700 арестувани на протест в Беларус


Полицията арестува протестиращ в Минск на 8 ноември 2020 г.
Полицията арестува протестиращ в Минск на 8 ноември 2020 г.

Повече от 700 души бяха арестувани по време на протестите в Беларус в неделя, предаде местната правозащитна организация "Вясна" ("Пролет"). Сред задържаните е и фоторепортерът на Комсомолская правда в Беларус Святослав Зорки, артисти, спортисти и мис Беларус за 2008 г. Олга Хиженкова.

В градското управление на милицията в Минск потвърдиха, че задържаните се отвеждат в териториалните поделения на Министерството на вътрешните работи.

Преди да пристъпят към арестите, силите за сигурност ограничиха достъпа до площадите, а после преградиха пътя на вече сформираните колони от протестиращи, които започнаха шествия по улиците. Предполага се, че в демонстрациите са участвали само няколко хиляди души - по-малко, околкото в предишните неделни дни.

Протестите в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. Хората смятат, че изходът от тях е бил фалшифициран от властите в полза на Александър Лукашенко, който е начело на страната от 26 години. Оттогава част от основните фигури на опозицията бяха екстрадирани от страната, хиляди протестиращи бяха арестувани, а лидерката Святлана Циханоуска живее в Литва под закрилата на местните власти.

През октомври ежедневните протести бяха заменени с ежеседмични и се провеждат в неделя. Отделни групи организират демонстрации и с останалите дни от седмицата. В събота, 7 ноември, бяха арестувани около 60 души по време на протести, организирани от лекарите в Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG