Връзки за достъпност

Извънредни новини

Популизъм или необходимо решение? Защо се мести клиниката за трансплантации в Александровска болница


От миналата седмица пред държавните болници бяха поставени пунктове за т.нар. триаж - преценка за съмнения за COVID-19 на постъпващите и евентуалното им отделяне от другите пациенти
От миналата седмица пред държавните болници бяха поставени пунктове за т.нар. триаж - преценка за съмнения за COVID-19 на постъпващите и евентуалното им отделяне от другите пациенти

Преместване на клиника в София породи недоволство на част от ръководството на институцията и на представители на пациентите. Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, която е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани, вече ще се помещава в Клиниката по нефрология, реши ръководството на болницата.

Мярката е резултат от правителственото решение големите болници да бъдат преструктурирани, за да осигурят по 200 нови легла за диагностицирани с COVID-19.

Преместването обаче породи опасенията на Българския пациентски форум, че по този начин специализираното звено ще бъде унищожено. Срещу промяната се обяви включително и началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация проф. Емил Паскалев.

От думите му пред БНТ в събота стана ясно, че отказва да мести пациенти без изрична писмена заповед, тъй като смята това за опасно. Паскалев уточни, че в Клиниката по нефрология, където е планирано да бъдат прехвърлени трансплантираните, има пациенти с COVID-19, което би застрашило живота им, тъй като са сред най-уязвимите.

Последва писмена заповед за преместването, издадена от директора на „Александровска“ проф. Борис Богов, който също е нефролог и бивш ръководител на Клиниката по нефрология. В събота той се срещна с представители на пациентски организации, за да им покаже къде ще бъдат преместени трансплантираните.

„Променено ще бъде мястото, на което функционира Клиниката по нефрология и трансплантация, но сърцевината на дейността ѝ – лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите, ще продължат да полагат грижи за тях, при това в подходящи за целта условия, в които е възможно да се изпълняват в пълен обем дейности и процедури, необходими за този тип пациенти, включително взимане на биопсични проби, плазмафереза и прочие“, заявиха от болницата, цитирани от „Медиапул“.

Оттам припомниха, че от началото на пандемията през март е имало и други клиники, които са били премествани и трансформирани заради хора с коронавирусни инфекции, но по-късно те са възстановили дейността си. Такъв е случаят с клиниките по кожни и венерически болести, по алергология, по обща и панкреатична хирургия, по урология и тази по хирургия.

По повод предстоящото ново преместване адвокат Христина Николова от Асоциацията на трансплантираните пациенти коментира, че това е тежко, но разумно решение, защото не е добре трансплантирани пациенти да останат на един и същ етаж с такива, които са диагностицирани с COVID-19.

Според Иван Димитров от Българския пациентски форум обаче в случаите на преструктуриране на цели отделения заради пандемията „не става въпрос за медицина – става въпрос за политически популизъм, който няма да помогне на българската медицина и българските пациенти с хронични заболявания“.

Преместване на клиники заради разкриването на допълнителни места за лечение на коронавирус тече и в други болници. Например Клиниката по ревматология на болница „Свети Иван Рилски“ се мести от сградата на ул. „Урвич“ в София в основната сграда на болницата на бул. „Акад. Ив. Гешов“ 15, допълва „Медиапул“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG