Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия арестува 30 души за връзки с “Мюсюлмански братя“ и “Хамас“


По данни на прокуратура акцията от понеделник не е свързана с атената във Виена, след който четирима души загубиха живота си, а други 22 бяха ранени
По данни на прокуратура акцията от понеделник не е свързана с атената във Виена, след който четирима души загубиха живота си, а други 22 бяха ранени

Полицията в Австрия е задържала 30 души, за които се подозира, че са свързани с ислямистките организации “Хамас“ и “Мюсюлмански братя“. Арестите са извършени след проверки на повече от 60 локации в страната, съобщава агенция АПА.

Антитерористичната операция в 4 австрийски провинции е включвала претърсвания на домове, бизнес обекти и офиси на сдружения, но не е свързана с атентата, извършен във Виена миналия понеделник, след който живота си загубиха четирима души, а други 22 бяха ранени, твърди прокуратурата в Грац.

Разследването за участие в терористична организация, финансиране на тероризъм, сдружаване срещу държавата, престъпна организация и пране на пари е започнало преди 4 години.

Министърът на интеграцията Сузане Рааб заяви, че целта на операцията е била да се пресече опитът за разпространение на екстремизъм в Австрия.

Малко по-късно австрийските власти съобщиха, че 20-годишният извършител на атентата от миналата седмица е участвал в срещи с други ислямисти от Европа.

Турските власти са споделили с австрийските си колеги подробна информация за извършителя на атентата, съобщи Анадолската агенция. Той е бил задържан през 2018 г. в Истанбул след пристигането си от Виена. Послее е бил депортиран заради намерението си да се присъедини към “Ислямска държава“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG