Връзки за достъпност

Извънредни новини

Угур Шахин и пътят към ваксина за COVID-19


Угур Шахин
Угур Шахин

Две компании съживиха надеждите на целия свят за ваксина от COVID-19 - Pfizer и BioNTech. Те съобщиха, че откритието им ще може да защити 90% от ваксинираните. В момента над 10 компании по света разработват ваксина от коронавируса, но партньорството на тези две от тях е първото, което съобщава и за резултати.

Зад това усилие стои недооценяваната роля на Угур Шахин, пише Ройтерс. Шахин е 55-годишният учен и собственик на една от двете компании – BioNTech.

Угур Шахин е роден през 1965 г. в Турция. Семейството емигрира в Германия, където башата започва работа в завода на “Форд” в Кьолн. Шахин завършва медицина в Кьолн и специализира в областта на хематологията и онкологията. Работи в университетската клиника в Майнц.

По време на ранната си практика среща своя колега, с която ще се оженят и ще създадат компанията, за която днес говорят всички. Колегата се казва Йозлем Туречи и е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. Събира ги интересът към медицинските изследвания и онкологията, пише Ройтерс.

През 2001 двамата създават първата си компания Ganymed Pharmaceuticals, но не спират да практикуват като лекари, а Шахин е и университетски преподавател. Първата им компания търси антитела за някои онкологични заболявания.

Следващата компания е BioNTech. Създават я, за да разширят обхвата на изследванията, посветени на борбата с рака. Едно от имунотерапевтичните им изследвания е свързано с информационната рибонуклеинова киселина (иРНК). Точно то довежда Шахин до интереса му към вируса, наскоро открит в китайския град Ухан и най-вече към едва започващите търсения на ваксина за него. Намира прилика между това, което учените обявяват, че търсят в борбата си с COVID-19 и това, върху което самият Шахин от години работи в областта на онкологията.

В началото на годината не знаех колко трудна ще се окаже работата върху ваксината, казва той пред Ройтерс в понеделник. Просто от самото начало бях сигурен, че [откриването на тази ваксина] е в пределите на възможното.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG