Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп уволни шефа на Пентагона. Главният прокурор разреши разследване на изборите


Уволненият министър на отбраната Марк Еспър
Уволненият министър на отбраната Марк Еспър

Само два дни, след като кандидатът на демократите Джо Байдън беше обявен за 46-ия президент на САЩ, настоящият държавен глава и неуспешен канидат на републиканците за втори мандат Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър. Той ще бъде заменен начело на Пентагона от директора на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър.

"Крис свърши страхотна работа! Марк Еспър е уволнен. Благодаря му за свършената работа", написа Тръмп лаконично в Туитър, чието решение влиза в сила незабавно.

Американският президент влезе в конфликт с досегашния министър на отбраната през юни, след като Еспър се противопостави на изпращането на военни, които да охраняват реда по американските улици по време на безредиците, последвали протестите заради убийството на Джордж Флойд.

Междувременно главният прокурор на САЩ Уилям Бар разреши започването на разследване в Министерството на правосъдието на евентуални измами на президентските избори, проведени на 3 ноември.

"Упълномощавам ви да разследвате сериозни твърдения за нередности по отношение на гласовете или броенето на бюлетините преди заверяването на изборите във вашите юрисдикции, в определени случаи", посочва Бар в свое писмо до федералните прокурори в страната.

Засега липсват доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, че е загубил президентските избори от Байдън заради мащабна измама. Американските медии отбелязват, че ръководителят на отдела за изборни престъпления в Министерството на правосъдието е подал оставка, посочвайки като причина „новата политика и последствията от нея“.

Уилям Бар е смятан за близък поддръжник на Тръмп и по време на досегашния си мандат многократно беше критикуван в политизиране на правосъдната система. От кампанията на Байдън обвиниха главния прокурор, че подхранва необоснованите твърдения на президента.

"Това са твърдения, които президентът и неговите адвокати отправят неуспешно всеки ден, тъй като техните дела се провалят в съдилищата едно след друго", коментира старши съветникът на Байдън Боб Бауър.

Писмото на Уилям Бар до федералните прокурори идва на фона на призивите на администрацията на Тръмп към Министерството на правосъдието да разследва твърденията му за изборни измами. От кампанията на президента вече заведоха дела в няколко щата. Досега твърденията им бяха отхвърлени от съдиите в Мичиган и Джорджия, а според експерти правните усилия на Тръмп имат малки шансове да променят резултатите от вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG