Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще изкараме хората на улиците." Властите не предвиждат ново затваряне заради COVID-19


Костадин Ангелов
Костадин Ангелов

Здравните власти в България не предвиждат засега затягане на противоепидемичните мерки до нивото от пролетта, защото това би изкарало хората на улиците и би имало обратен ефект, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за Българското национално радио (БНР).

„В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. Обществото няма разбиране за спазване на тези мерки. Ако това се случи, ще изкараме хората на улиците, те ще продължават да се събират и може да получим обратен ефект от затварянето“, каза Ангелов в отговор на въпрос дали е възможно да има второ затваряне, подобно на това през пролетта.

„Няма такъв вариант. Ние не можем да спрем разпространението на коронавируса като инфекция, но може да контролираме скоростта на неговото разпространение", каза още той.

Хората с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болници, са нараснали с 172 през последното денонощие, става ясно от данните на Единния информационен портал. Според данните в сряда 4176 пациенти с COVID-19 са в болници, от които 280 са в интензивни отделения. Предишния ден хоспитализираните бяха 4004, а пациентите в интензивни структури бяха 270.

През последното денонощие са диагностицирани нови 4390 души с коронавирусна инфекция при направени 11 068 PCR теста. Това е най-високият брой нови случаи за ден от началото на епидемията в България през март. Най-много от новите случаи са в София (1318), Пловдив (471) и Варна (301).

Активните случаи към момента са 55 716. През последния ден като излекувани са регистрирани 516 пациенти. Общият им брой от март насам е 25 799. Смъртните случаи за последния ден са 80. От началото на епидемията починалите са 1851.

Някои от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, които първоначално бяха обявени до 12 ноември, ще продължат да действат и след това. Нощните заведения ще останат затворени до края на месеца, съобщи във вторник министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Всички училища, в които има над 20% заболели ученици, ще преминат на дистанционно обучение.

Обучението в университетите ще остане дистанционно и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия. Обсъжда се присъствено обучение и за други специалности, когато има практически занимания. Предстои решение дали гимназистите да продължат да учат дистанционно и след 12 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG