Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията договори до 300 милиона дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Европейската комисия одобри споразумение с компаниите Pfizer и BioNTech за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина срещу COVID-19. Договорът предвижда и възможност да се поръчат допълнително 100 милиона дози от ваксината.

Ваксините ще бъдат доставени в страните членки на Европейския съюз (ЕС), когато бъде доказано, че са безопасни и ефективни срещу COVID-19 и след като бъдат сертифицирани от европейския регулаторен орган за лекарствата.

Намерението на Европейската комисия да подпише договор с двете компании беше обявено след като те обявиха резултатите от тестове върху 43 500 души в шест различни държави, според които ваксината им защитава повече от 90% от хората и не дава повод за безпокойство от странични ефекти.

„След обещаващото съобщение от BioNTech и Pfizer в понеделник относно перспективите за тяхната ваксина, съм много щастлива да обявя днешното споразумение с европейската компания BioNTech и Pfizer за до 300 милиона дози от ваксината“, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В прессъобщението на Еврокомисията се посочва, че решението да бъде подкрепена тази ваксина е взето на базата на научна оценка, използвана технология, богат опит на компаниите в създаването на ваксини и капацитет от тяхна страна да задоволят търсенето в ЕС.

Досега Европейската комисия е подписала подобни договори с компаниите AstraZeneca, Sanofi-GSK и Janssen Pharmaceutica NV, които също разработват ваксини за коронавирус. Водят се разговори и с компаниите Moderna и CureVac.

„С този четвърти договор създаваме изключително солидно портфолио от потенциални ваксини, повечето от които са в напреднала фаза на изпитванията. След като бъдат разрешени, те ще бъдат доставени бързо и ще ни доближат до устойчиво решение на пандемията“, допълни Фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG