Връзки за достъпност

Извънредни новини

България купува два бойни кораба за 1 милиард лева


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министерският съвет одобри договор за доставка на два многофункционални модулни кораба за българските военноморски сили на стойност почти 1 млрд. лева. Доставчикът е германската корабостроителна компания "Люрсен" (Fr.Lurssen Werft GmbH&Co. KG), която планира да произведе корабите в българската корабостроителница "Делфин" във Варна, а машините да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

"Направихме втората крачка към модернизация на Българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора, предаде БТА.

"Надявам се, че сътрудничеството ни с компанията "Люрсен" не приключва с него (договора - б.р.), напротив то сега тепърва започва, защото предстои доста работа по индустриалното сътрудничество", каза Каракачанов.

Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта българският флот ще придобие модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, уточнява Министерството на отбраната.

Медиапул припомня, че проектът се готви от много години, като мина през различни етапи. Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта. Така официални оферти подадоха само Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG и италианската Fincantieri.

Това е втората голяма сделка по модернизация на българската армия по стандартите на НАТО. През 2019 г. България купи осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ за 1.256 млрд. долара. Самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г. Тогава правителството изплати наведнъж цялата сума. Преди седмица правителството съобщи, че Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американската компания Локхийд Мартин с проучване за възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови радари и оборудване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG