Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учителката Ади Конедарева - първият Гугъл трейнър в София


Ади Конедарева

Ади Конедарева преподава английски език във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София. Отскоро има признание от световния гигант Гугъл.

Тя стана първият учител в столицата със сертификат от Гугъл за трейнър. "Като трейнър можеш да обучаваш останалите учители да работят с дигиталните продукти и платформи на Гугъл и така да правят уроците си интерактивни и интересни", казва Конедарева в телефоннно интервю за Свободна Европа.

Уменията, които е придобила и които ще предава на колегите си, и позволяват да прави много неща. "Например: при работата с инструментаите Гугъл Сайтове и Гугъл Презентации се задава групова работа на учениците по дадена тема, която изцяло се случва в споделена среда. Всички ученици работят по групи, но и този процес се улеснява от учителя", разказьва Конедарева.

Преди да стане трейнър, тя е получила сертификат и за Гугъл учител – процес, който също отнема месеци и завършва с няколко изпита. За да запазят статута си на трейнъри, учителите трябва да водят поне по 12 обучения на година и да споделят идеи и ресурси с колегите си.

"За да се явиш на изпит за Гугъл трейнър, преди това трябва да си минал двата международни изпита на Гугъл – ниво едно и две. Това дава голяма доза знания, които ти помагат да ангажираш учениците по-активно", уточнява Конедарева.

Тя заслужи признанието само две седмици, след като II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” беше обявена за първото в София Google референтно училище. Това означава, че училището дигитализира учебния процес чрез продуктите на компанията.

Учителката казва, че най-голямата ѝ мотивация са резултатите, които вижда в класната стая, когато преподава. "Аз съм човек, който непрекъснато се опитва да интегрира иновацията в класните стаи, която да промени традиционния начин на преподаване и учене. Тази възможност отговори на моето търсене и реших, че е време да се явя на този трейнърски изпит" .

Втора английска езикова гимназия е едно от 16-те столични училища, които са включени в пилотната програма „Училище в облака", чиято цел е да развива използването на дигитални технологии в образованието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG