Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арабаджиеви съдят България в Страсбург за нарушаване на правата им


Европейският съд за правата на човека в Страсбург

Ветко и Маринела Арабаджиеви съдят България в Европейския съд в Страсбург заради дългия им арест, погазена презумпция за невинност и унижения и нечовешко отношение, на които са били подложени по време на разследването срещу тях, съобщава"Сега".

Те са сезирали Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради нарушения на Конвенцията за правата на човека, казва правозащитният адвокат Михаил Екимджиев, който е подал жалбата.

През 2019 г. Арабаджиеви бяха задържани в Барселона с европейска заповед за арест. Обвинителният акт срещу тях е в специализирания съд от декември 2019 г. Делото обаче не може да започне, защото на няколко пъти съдията докладчик го прекратява. В момента Ветко Арабаджиев продължава да е в ареста, а съпругата му е под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Междувременно съпрузите Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Наскоро Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) върху недвижими имоти, собственост на дружеството на Арабаджиеви "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки на стойност близо 380 милиона лв., наложени по искане на КПКОНПИ на двамата и свързани с тях 9 други дружества.

Според жалбата до Страсбург е нарушен разумният срок за задържане, след като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, пише още "Сега". Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава "границата на суровост" на третирането, пише още в жалбата.

Адвокат Екимджиев критикува също публикуван коментар на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, който е равностоен на "махленско критикуване" и "каруцарско хокане" и с който е нарушен принципът на неутралитет и безпристрастност на съда.

По-рано тази седмица Съюзът на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет да даде отговор за допустимия етичен и професионален стандарт, приложим по отношение на използваните езикови средства и форми в съдебните актове и изразеното в тях отношение, както към съдиите от контролираните инстанции, така и към останалите страни в процеса, припомня още "Сега".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG