Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън спечели и в Джорджия. Тръмп за първи път допусна, че може да е загубил


Джо Байдън затвърди победата си на президентските избори в САЩ като окончателно спечели мнозинството гласове и в щата Джорджия, съобщават Ройтерс, Асошиейтед прес и Би Би Си, позовавайки се на данни на агенцията "Едисън Рисърч". Другият щат, в който все още продължава броенето на гласовете, е Северна Каролина, където печели президентът Тръмп. Така кандидатът на демократите Джо Байдън получава 306 гласа в Електоралната колегия, а Тръмп – 232.

По време на изявление в Белия дом в петък вечер президентът за първи път допусна възможността да не е преизбран за поста. Той все още не е приел загубата, нито признал победата на Байдън. Все пак докато говореше за борбата на своята администрация с пандемията от коронавирус, Тръмп намекна, че е възможно да има други управляващи през януари.

Въпреки увеличаващия се брой на случаи на COVID-19 в страната президентът каза, че няма да наложи "локдаун" и добави: "Каквото и да стане в бъдещето, кой знае чия администрация ще е. Мисля, че времето ще покаже".

На 7 ноември Джо Байдън обяви победата си в президентската надпревара в САЩ, след като резултатите от преброяването на гласовете му дадоха преднина пред Доналд Тръмп и той премина изискваните за победа 270 гласа в Електоралната колегия.

Тръмп не призна загуба, а представители на Републиканската партия и кампанията му заведоха редица дела, свързани с нарушения на изборния процес. Според федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите, доказателства за такива нарушения няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG