Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът в Европа. Броят на случаите расте, натискът върху болниците се увеличава


В интензивно отделение за болни с коронавирус в болница в Румъния избухна пожар
В интензивно отделение за болни с коронавирус в болница в Румъния избухна пожар

2 498 са новите са новите случаи на коронавирус за последното денонощие в България по данни на Единния информационен портал. Направени са 6 450 теста, което означава, че процентът на положителните проби отново е висок – 38,72%.

Излекувани са 536 души. Починалите са 36. В интензивни отделения са 295 души, а общият брой на хоспитализираните е 5 166. Активните случаи в страната са 66 539.

Броят на заразени сред медицински персонал също се увеличава. Потвърдените случаи на COVID-19 сред лекарите са 1393, 1218 са заразените медицински сестри и 1215 души са заразени сред останалия медицински персонал. Въпреки новооткритите болнични легла за лечение на пациенти с коронавирус, в страната има недостиг на доктори, които да се грижат за тях.

В болницата в Свищов има 15 легла, но нито един лекар, съобщава бТВ. Първоначално в отделението има медицинска сестра, която се разболява от вируса, както и се случва с втората медицинска сестра, влязла доброволно. Днес за пациентите се грижат доброволци, сред които кинезитерапевт и кметът на Свищов Генчо Генчев. Временно изпълняващият длъжността управител на общинската болница Илиян Венков казва, че е сигнализирал на институциите и е поискал да се изпратят лекари.

Увеличава се броят на случаите на COVID-19 в цяла Европа, а здравните системи в страните от Централна и Източна Европа са изправени пред все по-трудни предизвикателства.

В болница в Румъния загинаха 10 души, след като избухна пожар в интензивно отделение. Още 7 са ранени и в тежко състояние, включително и докторът на смяна, съобщава Ройтерс. Все още не са ясни причините за избухване на пожара. Броят на починалите от коронавирус в страната е 8 813 от началото на пандемията, близо 13 000 души са в болница.

В Гърция затвориха детските ясли, градини и начални училища до края на ноември, затягайки карантинните мерки в страната след увеличение на случаите. Гърция се справяше по-добре от много други европейски страни в борбата с коронавируса основно заради повторно наложените сериозни ограничения през октомври.

Постепенното увеличаване на случаите на COVID-19 през есента накара властите да наложат отново ограничения и да въведат втора национална карантина, която изтича в края на ноември и включва полицейски час от 21.00 до 05.00 часа. Страната има един от най-ниските проценти на починали пациенти на континента – това са 1 035 души от началото на пандемията.

Австрийското правителство също налага нови мерки за ограничаване след увеличаване на случаите. В полунощ на понеделник срещу вторник влиза в сила ново затваряне, съобщи федералният канцлер Себастиан Курц. Забранява се напускането на домовете и през деня. Изключение се прави за покупки от първа необходимост, включително на лекарства, за кратки разходки или практикуване на индивидуален спорт.

Училищата и детските градини също затварят до 6 декември. Учениците ще преминат на онлайн обучение. За всички семейства, на които е невъзможно родителите да работят вкъщи, ще бъде осигурена грижа за децата в училищата и в детските градини без това да включва учебни занимания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG