Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха във Вашингтон в подкрепа на президента Доналд Тръмп


Точно една седмица след като стана ясно, че кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън спечели изборите в САЩ, хиляди хора излязоха по улиците на Вашингтон, за да изразят подкрепата си за Доналд Тръмп. Те протестират срещу резултатите, обявени от избирателните комисии в различните щати и подкрепят необоснованите твърдения на президента, че е имало изборни нарушения.

В събота протестиращите развяваха знамена с лика на Тръмп и носеха шапки с лозунга на кампанията от 2016 г. на настоящия президент "Да направим Америка велика отново". Те вървяха от Белия дом до Върховния съд във Вашингтон. Присъстващите скандираха "САЩ, САЩ""Още четири години" и носеха плакати, с които критикуваха преброяването на гласовете.

На събитието присъстваха хората от цялата страна, а не само от щата Пенсилвания. Тръмп обвини в Туитър националните медии, че не отразяват протеста, което също е невярно и необосновано твърдение, пише Ройтерс. Рано през деня той мина покрай протестиращите, като се усмихваше и махаше на присъстващите през прозореца на автомобила си.

Демонстрации срещу победата на Байдън се проведоха и на 14 ноември в щатите Флорида, Мичиган и Аризона.

Джо Байдън се признава за победител в президентската надпревара в САЩ, след като резултатите от преброяването на гласовете му дадоха преднина пред Доналд Тръмп и той премина изискваните за победа 270 гласа в Електоралната колегия.

Тръмп не призна загуба, а представители на Републиканската партия и кампанията му заведоха редица дела, свързани с нарушения на изборния процес. Според федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите, доказателства за такива нарушения няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG