Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 1100 арестувани на протестите в Беларус. Полицията използва сълзотворен газ


Над 1100 души бяха арестувани по време на неделните протести с искания за оставката на Александър Лукашенко в Беларус. Това е най-големият брой задържани в рамките на денонощие от началото на протестите през август, а общо арестуваните за последните 3 месеца са над 25 000, съобщиха от правозащитната организация Вясна.

Най-много хора бяха задържани в столицата Минск, където се стигна и до употребата на димки и сълзотворен газ срещу протестиращите.

От асоциацията на журналистите в Беларус съобщиха за 23-ма задържани журналисти, сред които четирима работят в редакцията на Свободна Европа в страната.

Протестиращите носеха бяло-червени флаг, забранен от правителството, който се превърна в символ на опозицията. Много от хората издигнаха плакати с образа на Раман Бандаренко, който на 12 ноември почина в болница след побой, нанесен според свидетели от маскирани представители на силите за сигурност.

За поредна седмица в части на града беше ограничено интернет покритието, а редица улици останаха недостъпни заради разположените там полицейски кордони.

Лидерката на опозицията Святлана Циханоуска описа ситуацията като погром над протеста.

“Молим нашите съюзници да се застъпят за народа на Беларус и човешките права. Нуждаем се от хуманитарен коридор за ранените, подкрепа за медиите, международно разследване на престъпленията“, написа тя в Туитър.

Протестите в страната започнаха след 8 август, когато бяха обявени резултатите от президентските избори, с които управляващият от 26 години Лукашенко получи нов мандат. Циханоуска, която бе негов опонент в надпреварата обяви резултатите като фалшифицирани, което отприщи недоволството.

Впоследствие тя напусна страната и се установи в Литва след заплахи за нейния живот и този на семейството ѝ. Подобна беше съдбата и на други от лидерите на опозицията.

В отговор на насилието над протестиращите САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство наложиха санкции над Беларус. Те също така не признават резултатите от вота и настояват за провеждането на нови, честни избори.

Преди няколко дни Лукашенко се зарече, че няма да предаде властта при никакви условия. Той е на мнение, че страната му трябва да продължи интеграцията с Русия, която е един от малкото му поддръжници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG