Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от COVID-19


Полша и Унгария изпълниха в понеделник заканата си да блократ 7-годишния бюджет на Европейския съюз. Причината е, че двете страни не одобряват новите условия в него, които обвързват достъпа до еврофондове с върховенството на закона.

На срещата в началото на новата седмица на посланиците на страните членки представители на Варшава и Будапеща са блокирали приемането на Многогодишната финансова рамка и възстановителния план за икономиката на ЕС от COVID-19.

Те са блокирали и приемането на метода за набиране на "собствени ресурси" на ЕС, които целят да облекчат съюза от зависимостта от вноските на националните държави и да увеличат собствените му приходи.

Общият бюджет на ЕС за следващите години възлиза на близо 1.1 трилиона евро, а планът за възстановяване – на допълнителни 750 млрд. евро.

По този начин Полша и Унгария са избегнали да гласуват срещу регулацията за защита на бюджета на съюза, която обвързва достъпа до европейски пари с независимостта на съдебната система и спазването на ценностите на ЕС.

На практика обаче без Многодишната финансова рамка бюджетът на ЕС не може да бъде приет.

Говорител на унгарското правителство потвърди пред агенция "Ройтерс" по-рано през деня, че Будапеща ще гласува против пакета, а полският министър на правосъдието заяви, че Варшава може да последва примера му.

Ако новите правила за обвързване на върховенството на правото с европейските средства бъдат въведени правителствата в Унгария и Полша рискуват големи финансови загуби. Причината е, че според редица констатации от страна на Брюксел двете правителства подкопават независимостта на съдебната власт, медиите и неправителствените организации.

Преди дни премиерът на ПолшаМатеуш Моравецки изпрати писмо до европейските институции, в което заплашва да блокира седемгодишния бюджет на Европейския съюз заради плана достъпа до средствата от него да бъде обвързан със спазването на принципа за върховенство на правото.

Писмото е адресирано до председателите на Европейската комисия и Европейския съвет и е подобно на това, което премиерът на Унгария изпрати седмица по рано.

Моравецки написа в публикация във Фейсбук, че Полша не може да приеме обвързването на достъпа до еврофондовете с върховенството на правото, защото механизмът се основава на произволни и политически мотивирани критерии. Според него приемането на тези критерии ще значи приемане на двойни стандарти спрямо държавите членки на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG