Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан заплаши с вето бюджета на ЕС. Причината е в плана да няма еврофондове, ако няма върховенство на закона


Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което предупреди, че ще наложи вето на европейския бюджет, съобщи Франс прес. Неговият мотив е свързан със сключеното споразумение, което ще лиши от еврофондове държавите членки, ако те нарушават върховенството на закона.

“Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета [от мерки], одобрен през юли”, се казва в писмото, изпратено до председателите на ЕК и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, цитирано от унгарския сайт mandiner.hu.

Дебатите между германското председателство на Съвета на ЕС и представители на Европейския парламент достигнаха до предварително споразумение, чрез което спирането на еврофондовете ще се отнася не само за случаите на директни злоупотреби, но и когато държавите членки нарушават независимостта на съдебната система или човешките права.

Още през лятото, при обсъждане на въвеждането на подобна мярка, Унгария и Полша заплашиха, че ще блокират приемането на новия европейски бюджет за периода 2021-2027 г.

През август Франция заяви, че ще настоява достъпът до договорените от правителствата на ЕС 750 млрд. евро за преодоляването на кризата от COVID-19 да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона. Тогава Париж предложи и финансови санкции за страните, които не спазват ключовото изискване.

Според Орбан предложените мерки срещу върховенството на закона са базирани на “неясни правни дефиниции”.

“Такива трудноопределими концепции създават възможност за политически злоупотреби и нарушават изискването за правна яснота“, пише още унгарският премиер в писмото си.

В последните години срещу Полша и Унгария бяха стартирани наказателни процедури за нарушаване на върховенството на закона. Процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас в ЕС на онази страна, която нарушава основен принцип на Общността. Един от основните принципи е върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG