Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция поиска финансови санкции за държавите от ЕС, които нарушават върховенството на закона


Полша и Унгария, водени от премиерите Матеуш Моравецки и Виткор Орбан са най-критикуваните страни в ЕС по отношение на спазването на върховенството на закона
Полша и Унгария, водени от премиерите Матеуш Моравецки и Виткор Орбан са най-критикуваните страни в ЕС по отношение на спазването на върховенството на закона

Франция ще настоява достъпът до договорените от правителствата на ЕС 750 млрд. евро за преодоляването на кризата от COVID-19, да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона. Париж иска още и финансови санкции за страните, които не спазват ключовото изискване.

“Не можем да кажем на гражданите на Франция, Полша, Унгария или която и да е страна в ЕС, че може да имаме финансова солидарност в Европа, но и че не ни е грижа за нарушаването на основни правила на демокрацията, свободните медии и човешките права”, заяви пред Файненшъл таймс новият министър по европейските въпроси на Франция Клеман Бон.​

При приемането на бюджета на ЕС и определянето на фонда за преодоляване на кризата от пандемията председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че страните членки са постигнали споразумение отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона.

По негови думи решения от такова естество ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

Според Бон изискванията за спазването на върховенството на закона са отговор на западните страни и ЕС на ситуация, която той описа като “пълзящ авторитаризъм в Източна Европа”. Именно за тази цел според френския министър е необходимо разработване на силен механизъм и използване на строги санкции, което да бъде договорено в диалог със страните членки до края на годината.

Файненшъл таймс припомня, че само дни, след като бюджетът на Европа беше гласуван, а президентът на Полша Анджей Дуда беше преизбран за нов мандат, министърът на правосъдието във Варшава Збигнев Жобро заяви, че страната му може да излезе от Истанбулската конвенция. По този въпрос преди седмица Бон заяви, че Полша може да претърпи финансови санкции чрез лишаването от достъп до средства от бюджета на ЕС.

През януари 2019 г. Европейският парламент гласува в подкрепа на спиране на достъпа до европейско финансиране за държави от ЕС, които нарушават върховенството на закона.

Наказателни процедури за нарушаване на върховенството на закона досега са започвани само срещу Полша и Унгария. Процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас в ЕС на онази страна, която нарушава основен принцип на Общността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG