Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учениците от 5 до 12 клас ще са задължително с маски в час


Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев

Носенето на маски за учениците от 5-и до 12-и клас става задължително. Това обяви министърът на образованието Кирил Вълчев по време на заседание на Министерския съвет в сряда.

“За да защитим от една страна учители, от друга страна и учениците. Ако от тези средно 30 000 деца, които се разболяват от грип, помогнем 3000 по-малко да заболеят, това само по себе си ще бъде успех”, каза Вълчев.

От Министерството на образованието и науката (МОН) обмислят в следващите седмици да преминат към редуване на присъствено и дистанционно обучение за класовете с по-големи ученици. Това ще се случва след анализ на данните от броя заразени по градове. Това предложение беше защитено от Вълчев заради по-високата ефективност на учебния процес в присъствена форма.

По неговите думи в момента 40% от учениците в България са преминали към дистанционна форма на обучение след решения на областните и общински щабове.

По темата отношение взе и премиерът Бойко Борисов. Той призова от МОН да се стараят да задържат учениците в училище, стига да не бъде застрашено здравето им, както и това на учителите.

“Онлайн обучението е ефективна, но само временна мярка и няма как да замести присъствието в клас”, написа Борисов в профила си във фейсбук. Той призова и за повече диалог между институциите и родителите.

В началото на пандемията през март управляващите взеха решение всички ученици да преминат към дистанционна форма на обучение. Това доведе до изтегляне на датите за полагане на изпитите, свързани с Националното външно оценяване, а беше намален и материалът, който обхваща изпитите за кандидатстване след 7 и 12 клас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG