Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изпитите след 7 и 12 клас няма да включват целия материал от учебната година


Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Изпитите след 7 и 12 клас няма да включват пълния материал от учебната година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за Националното радио. По думите му скоростта на преподаване в момента е различна в различните училища.

„Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, каза министърът.

Окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, но според Вълчев вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

"Там, където имаме най-много кандидати за едно място, е по-удачно да се направят тези изпити с присъствие във висшите училища. Ако не могат да се гарантират всички условия за обективност в електронна среда, е много по-добре да се направи в присъствена форма при завишени мерки за дистанция", каза още Вълчев.

След въвеждането на извънредното положение на 13 март училищата в цялата страна останаха затворени. Това е една от мерките за ограничаване на разпространението на епидемията от коронавирус.Учениците в цялата страна преминаха в онлайн обучение. Някои от тях бяха в грипна ваканция и преди въвеждането на извънредното положение.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тук може да следите картата на разпространението на вируса в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG