Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софийският университет осъди посланията на Михаил Мирчев, но без да споменава името му


Михаил Мирчев
Михаил Мирчев

Общото събрание на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” прие осъди с декларация изказванията по време на лекции на преподавателя проф. Михаил Мирчев. В декларацията не се споменава име, но на сайта на университета е уточнено, че декларацията е приета "независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател". Този конкретен преподавател е Мирчев.

“Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието”, се казва в декларацията.

Общото събрание на университета е съставено от всички професори, доценти и асистенти, които работят по основно трудово правоотношение в него, както и от представители на студентите, докторантите и служителите.

В декларацията се подчертава още, че академичните стандарти изключват “стигматизация на индивиди или цели групи”, както и че академичната свобода не позволява подриването на “основополагащи ценности”.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е поел ангажимент Академичният съвет да разгледа предложение за промени в Етичния кодекс, които “изрично да постановяват, че академичната свобода изключва дискриминационни или унизяващи човешкото достойнство послания, основани на расова, етническа или културна принадлежност”.

Преди седмица група студенти от университета написаха отворено писмо, в което обвиняват Мирчев в ксенофобия, расизъм, използване на език на омразата по време на лекции и настояват за неговото отстраняване.

В лекциите си социологът говори за “антибългарски малцинства” и опасността България да се превърне в “еврейска държава”. Мирчев казва, че имигрантите от Близкия Изток и Азия са "неспособни да учат" и са "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд". Самият преподавател отхвърли обвиненията и заяви, че думите му са били извадени от контекст.

В последните дни станаха популярни и други лекции на проф. Мирчев, в които той казва, че COVID-19 е “измислен вирус“, както и че съществува “стратегическа идея да ни вкарат чипове, да станем контролирани и управляеми”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG