Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш американски военен се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия


Снимка на Питър Рафаел Дзибински Дебинс, предоставена от полицията в Александрия в щата Вирджиния

Бивш офицер в елитното поделение на Зелените барети на САЩ пледира за шпионаж в полза на Русия, съобщиха от Правния департамент.

45-годишният Питър Рафаел Дзибински Дебинс се е признал за виновен за нарушаване на федералния Закон за шпионажа и може да получи доживотна присъда през февруари.

Обвинението срещу него беше повдигнато през август.

Дебинс е имал близо 15-годишни отношения с руското разузнаване, които започват през 1996 г. Тогава той е студент и посещава Русия като част от образователна програма.

Майката на Дебинс е родена в СССР, а в Челябинск, той се запознава с бъдещата си съпруга, с която сключва брак през 1997 г.

“През 1997 г. руското разузнаване дава кодово име на Дебинс и той подписва декларация, с която заявява желанието си да служи на Русия”, заявяват още от Правния департамент.

Дебинс се е определял като “син на Русия” и е смятал, че доминацията на САЩ в света трябва да бъде намалена. Той заявява, че първоначално е отказал да му плащат 1 000 долара, но по-късно е приел като награда коняк и руска военна униформа.

Дебинс е предоставил на руското разузнаване информация за дейността на поделенията на специалните части и химическите войски. Това е включвало и класифицирана информация. Шпионинът е предоставил също и имена на членовете на поделението си в Специалните части, за да могат руснаците да преценят дали някой от тях е подходящ за вербуване.

Дебинс е признал, че в най-висока степен е нарушил доверието на страната, като е предоставил чувствителна информация на руснаците, каза в официално изявление заместник-главният прокурор Джон Демерс.

През август в шпионаж в полза на Китай беше обвинен и бивш служител на ЦРУ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG