Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО: Да не се използва „Ремдесивир“ при хоспитализирани с COVID-19


Световната здравна организация (СЗО) препоръча да не се прилага лечение с „Ремдесивир“ на хоспитализирани болни от COVID-19, съобщи Франс прес. Причината е, че този противовирусен медикамент не предпазва от смърт, нито от тежко протичане на болестта.

„Антивирусният медикамент „Ремдесивир“ не се препоръчва за пациенти, приети в болница с COVID-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане“, се казва в комюнике на СЗО.

Съобщението на СЗО идва на фона на заключението на екип от експерти, които публикуваха своите заключения в медицинското списание BMG. Според данните до момента има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Ремдесивир е активната съставка в лекарството Veklury, което се произвежда от американския фармацевтичен гигант Gilead Sciences. Беше развит за лечение на пациенти с Ебола по време на вирусната епидемия в Африка, започнала през 2013 г. На 3 юли той стана първият медикамент срещу коронавирус, разрешен на европейския пазар.

През октомври българското правителство поръча над 30 000 флакона от лекарството с пазарно име Veklury на стойност над 24 милиона лева. Veklury не може да бъде купен от аптеката, защото не може да бъде прилаган извън болнични условия.

Решението на кои пациенти да бъде предписано лекарството се взема от лекуващите им лекари, които следват протоколи, разпространявани от здравното министерство. Въпреки данните за ефективността му при лечението на някои пациенти, още от началото на пандемията в световните научни среди нямаше консенсус за ефективността на лекарството с ремдесивир.

Пандемията от коронавирус, която беше обявена през пролетта от Световната здравна организация, постави пред изпитание здравните системи по цял свят. Заболелите по света вече са над 56 милиона души. Все още срещу вируса няма лечение, въпреки че през последните две седмици две компании - "Пфайзер" и "Модерна", съобщиха, че са открили ваксина с над 90% ефективност. Предстои тяхното производство и разпространение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG