Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбският патриарх Ириней почина от коронавирус


Патриарх Ириней
Патриарх Ириней

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней почина, след като беше заразен с коронавирус. Това съобщи в петък президентът на Сърбия Александър Вучич.

90-годишният духовник е бил интубиран ден преди смъртта си. Вучич написа в Туитър, че за него е било чест да познава патриарха. "Хора като вас никога не си отиват", написа президентът и публикува чернобяла снимка на Ириней. Консервативният патриарх, който има и голямо политическо влияние, е начело на църквата от януари 2010 г.

На 4 ноември Сръбската православна църква информира, че нейният водач е настанен в болница след положителна проба за COVID-19. Само три дни по-рано Ириней води службата по време на погребението на черногорския митрополит Амфилохий.

Той почина на 30 октомври на 82 години, след като беше хоспитализиран с коронавирус. Хиляди се събраха в столицата Подгорица за неговото опело, нарушавайки мерките, наложени за ограничаване на разпространението на COVID-19. Тленните му останки бяха изложени в открит ковчег, а свещениците, вярващите, сред които и политици, не носеха маски и не спазваха физическа дистанция. Някои от присъстващите целуваха ръката на починалия духовник.

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 6 109 нови случая на коронавирусна инфекция и 29 нови смъртни случая, сочат данните на Министерството на здравеопазването на страната. В Сърбия има общо 104 000 потвърдени случая на коронавирус. Смъртните случаи са 1110.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG