Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на COVID-19 в САЩ надхвърлиха 12 милиона. СЗО предупреждава за въможна трета вълна в Европа


Над 12 милиона души в САЩ са се заразили с коронавирус от началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Броят на потвърдените случаи в страната вчера достигна 12 019 960 по данни на университета "Джонс Хопкинс"- шест дни след като беше достигнал 11 милиона.

Дневният ръст на новите случаи наближава 200 000 по-малко от три седмици след като беше достигнал 100 000 за първи път.

Рекорден брой от 195 542 нови случая бе регистриран в петък. Броят на смъртните случаи доближава мрачната статистика от пролетта - броят на починалите за денонощие надхвърли 2000 в четвъртък за първи път от началото на май. В петък бяха регистрирани 1878 смъртни случая.

На този фон от Световната здравна организация (СЗО) прогнозираха трета вълна от пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата не правят това, което е необходимо за предотвратяване на инфекцията, предаде Ройтерс.

"Правителствата пропуснаха изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поставиха първата вълна под контрол", заяви Дейвид Набаро от СЗО пред представители на швейцарската преса.

"Сега имаме втората вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, ще имаме трета вълна в началото на следващата година", подчерта Набаро.

Европа за кратко се радваше на потъващи нива на заразяване, които сега отново се увеличават. Швейцария и Австрия имат хиляди случаи дневно. Турция отчита рекордни 5532 нови инфектирани. В Германия и Франция в събота случаите са се увеличили с около 33 000.

Набаро приветства реакцията на азиатски страни като Южна Корея, където нивата на инфекцията, по думите му, сега са относително ниски. "Хората са напълно ангажирани, те имат поведение, което затруднява вируса. Те се държат на разстояние, носят маски, изолират се, когато са болни, измиват ръце и повърхности. Те защитават най-застрашените групи", отбеляза той.

Набаро поясни още, че Азия не е облекчила преждевременно ограниченията. Според него реакцията на Европа е била непълна.

На този фон президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че ситуацията с разпространението на коронавируса не позволява в скоро време да се отмени карантинният режим в страната. В момента нивото на разпространение на вируса е същото като при въвеждането на вечерния час през октомври. Не може да става дума за отмяна на карантината, заяви френският лидер. Той обаче обеща, че във вторник, когато ще направи изявление по телевизията, ще внесе яснота за системата от ограничителни мерки.

Според говорителя на френското правителство Габриел Атал се очаква Макрон да обяви смекчаване на мерките и три етапа на "облекчаване на режима" в зависимост от епидемичната обстановка, като първия ще започне вероятно от 1 декември.

В Япония също се отчита ръст на случаите на коронавирус. За четвърти пореден ден Япония регистрира рекорден брой заразени. Новите данни са за 2 508 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравното министерство.

Засега смъртните случаи, свързани с коронавируса, в Япония са под 2000. Това е по-малко от статистиката на по-тежко засегнати от епидемията страни. Засилват се обаче опасенията от влошаване на положението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG