Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън ще предложи Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ, твърди Блумбърг


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Избраният за президент Джо Байдън планира да обяви първите членове на правителство си във вторник, съобщи бъдещеният началник на кабинета му в Белия дом Рон Клайн.

Байдън продължава да съставя основите на своята администрация въпреки опитите на президента Доналд Тръмп да оспорва изборните резултати и да създава бюрократични пречки пред предаването на властта.

"Ще видите първите имена от правителството на избрания за президент във вторник", съобщи Клайн пред Ей Би Си през уикенда. Той не уточни кои точно назначения ще бъдат обявени.

Агенция Блумбърг се позовава на три свои източника, според които Байдън ще назначи дългогодишния дипломат и свой сътрудник Антъни Блинкен за държавен секретар, което е на практика министър на външните работи в САЩ.

Бившият близък сътрудник на Хилъри Клинтън като държавен секретар, Джейк Съливън, вероятно ще бъде обявен за съветник по националната сигурност.

Пазарите очакват кой ще застане начело на финансите. Засега фаворит е бившата председателка на Федералния резерв Джанет Йелън. Сред другите кандидати са настоящият управител на Федералния резерв Лейл Брайнард, една от нейните предшественички Сара Блум Раскин, както и Рафаел Бостич, президент на Федералния резерв в Атланта.

Клайн призова администрацията на Тръмп да спре да блокира формалното признававне на победата на Байдън, за което е необходим подпис от федералната служба за Общи услуги и администрация. Малко известната агенция трябва да признае победата на Байдън, за да освободи ресурси и информация, с които следващият президент да се подготви преди церемонията по встъпване в длъжност на 20 януари.

Антъни Блинкен посети България през май 2016 г. като заместник-държавен секретар на Джон Кери в администрацията на Барак Обама. Тогава Блинкен се срещна с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев и призова България да работи за диверсификация на енергийните си източници.

В последните дни Доналд Тръмп изгуби още две съдебни битки - в Мичиган и Пенсилвания. Засега Байдън има 306 гласа в Електоралната колегия, а Тръмп има 232.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG